De zonnige en donkere kanten van sociale media

07apr2016

17.30

De Amsterdamse Academische Club bestaat 20 jaar.

De zonnige en donkere kanten van sociale media

Lustrumlezing van prof.dr. Patti M. Valkenburg, universiteitshoogleraar Media, Jeugd en Samenleving

07apr2016 17.30

Lezing

Ter gelegenheid van het vierde lustrum van de Amsterdamse Academische Club bieden wij onze leden en andere geInteresseerden een serie lustrumlezingen, op de eerste donderdag van de maand, waarin topwetenschappers een na aan hun hart liggend thema zullen bespreken. Op 7 april is onze gast Patti Valkenburg, universiteitshoogleraar Media, Jeugd en Samenleving. Zij spreekt over de zonnige en donkere kanten van de sociale media.

De rol van sociale media

Nooit eerder hebben jongeren zo veel gelegenheid gehad om hun zelfpresentatie te perfectioneren. Urenlang kunnen ze sleutelen aan digitale profielen en selfies voordat ze die posten of appen. In deze lezing probeert Patti Valkenburg te verklaren waarom tieners (en volwassenen) zich zo massaal aangetrokken voelen tot sociale media. Daarbij baseert ze zich op drie menselijke kernbehoeften die zich ontwikkelen in de adolescentie: identiteit, intimiteit, en seksualiteit. Aan de hand van deze triade bespreekt Valkenburg haar onderzoek naar de zonnige kanten van sociale media, waaronder hun potentie de identiteit te versterken, de kwaliteit van vriendschappen te verhogen en de seksuele identiteit te ontdekken. En daarna gaat ze in op enkele donkere kanten: cyberbullying, sexting, en `verslaving'.

Over de spreker

Prof. dr. Patti M. Valkenburg (1958) is sinds 1998 hoogleraar Jeugd en Media aan de UvA. In 2011 werd zij benoemd tot faculteitshoogleraar aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA en sinds 1 mei 2013 is zij universiteitshoogleraar. Ze is oprichter en wetenschappelijk directeur van het Center for Research on Children, Adolescents and the Media (CcaM). In 2003 ontving zij een Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en in 2009 een Advanced Grant van de European Research Council (ERC). In 2011 werd de prestigieuze Spinozapremie van NWO toegekend. Het ministerie van OCW kende in 2012 een Zwaartekrachtsubsidie van 27,6 miljoen euro toe aan het onderzoeksproject Individual development: Why some children thrive, and others don't, een nationaal samenwerkingsverband waarvan zij een van de vijf hoofdonderzoekers is. Vorig jaar maakte het wetenschappelijke tijdschrift Communication Education bekend dat zij de meest productieve communicatiewetenschapper van Europa is. Patti Valkenburg is lid van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Blijft u eten?

U bent van harte uitgenodigd om na afloop te blijven voor de clubschotel voor 15 euro, een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs. Zo heeft u de mogelijkheid weer op tijd te vertrekken. Leden krijgen 15% korting.

Programma

17.00 uur inloop

17.30 uur start lezing

18.45 uur einde lezing

aansluitend diner (optioneel)

Aanmelden lustrumlezing

Amsterdamse Academische Club

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam +31 (0)20 525 1570

Gepubliceerd door Amsterdamse Academische Club