CDA mist vooruitblik en sturing bij minister Van der Steur

07/04/2016CDA mist vooruitblik en sturing bij minister Van der Steur

Het debat in de Kamer over de aanslagen in Brussel twee weken geleden eindigde voortijdig in verwarring. De minister voor Veiligheid en Justitie kon niet vertellen waarom de FBI Nederland had ingelicht over Ibrahim el Bakraoui. De minister zegde toe dat na te zoeken, maar hij moest achteraf bekennen dat het helemaal niet om de FBI maar om het NYPD ging. Eerder waren in het debat grote vragen gerezen over de manier waarop de informatie-uitwisseling met Turkije en Belgie had plaatsgevonden.

Afgelopen dinsdag bereikte de Kamer uitgebreide informatie over de gang van zaken. Het CDA is daar erkentelijk voor. Wij vergeten niet dat medewerkers van politie, justitie, defensie, inlichtingendiensten, en buitenlandse zaken voor de veiligheid van de Nederlanders een buitengewoon grote verantwoordelijkheid op hun schouders hebben rusten. Van hen wordt voortdurende alertheid verwacht. Door de recente aanslagen in Brussel weten we hoe uiteindelijk ieder handelen een schakeltje in een keten is.

De vraag is niet of de medewerkers hun werk met voldoende toewijding doen. Dat doen zij. Maar er is wel een andere vraag die na het debat, en na lezing van de stukken versterkt opdoemt. Dat is: hoe is het mogelijk dat de minister die zo vaak zulke grote woorden spreekt over terreurbestrijding en veiligheid, zo vreselijk weinig vooruit heeft gekeken en gestuurd.De vele woorden lijken eerder een schrijnend gebrek aan urgentie te verhullen.

Niet dat een mail in Ankara niet werd gelezen is de fout, maar dat de minister ueberhaupt geen harde afspraken met Turkije heeft gemaakt was fout. Terwijl alle Syrische terugreizigers via Turkije hier binnen komen. Terwijl de premier stoer zegt: `van mij mogen ze doodvallen in de woestijn', weet de minister van justitie niets van de jihadgangers die levend terugkeren.

En maandag bleek dat de minister van Veiligheid en Justitie nog niet in staat is een ambtelijke werkgroep Nederland-Turkije aan het werk te krijgen. In november werd de oprichting trots aangekondigd. Als de media daar niet achter waren gekomen, hadden we nooit geweten dat de toezegging van de minister hierover in november niet was nagekomen. Nu pas wordt er haast gemaakt. Altijd maar weer achteraf.

De premier zei na de aanslagen in Parijs `we zijn in oorlog'. Dat waren grote woorden, die een premier niet zomaar kan gebruiken. Maar op deze manier win je de oorlog niet. Steeds duidelijker wordt ook dat de veiligheidsketen stelselmatig is overbelast. De politie dreigt te moeten inkrimpen, op Schiphol dreigt de paspoortcontrole deze zomer in het honderd te gaan lopen. Een Europese buitengrenscontrole nota bene. De dienst speciale interventies staat op springen.

De urgentie van deze zaken is groot. Het CDA wil vandaag heldere antwoorden en geloofwaardige daden zien.

Trefwoorden

* Terreuraanslagen * Brussel * Turkije * veiligheidsketen * Van der Steur * Sybrand Buma