Leerstoelgroep Zorgethiek draagt bij aan signalement 'Zingeving in de zorg` van ZonMw

4 april 2016

ZonMW presenteerde onlangs een signalement met als titel Zingeving in zorg, waarvoor onder meer UvH hoogleraar Zorgethiek Carlo Leget en Machteld Huber en Marie-Jose Gijsberts een bijdrage schreven. Ook Zorgethiek docente Inge van Nistelrooij werd geinterviewd. De leerstoelgroep Zorgethiek is verheugd over het feit dat er bijzondere aandacht komt voor dit belangrijke aspect van de zorg.

Download Signalement Zingeving in zorg (site ZonMw)

`Ziekte beinvloedt je dagelijks functioneren, hier is vaak geen aandacht voor; het gaat te veel over behandeling en medicijnen.', aldus een patient in het signalement. Daarom is het belangrijk ook aandacht te geven voor zingeving in de zorg. Dit kan bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van de zorg - en daarmee de gezondheid en het welbevinden van zowel zorgvrager als zorgverlener, signaleert ZonMw. Om dat zo optimaal mogelijk te doen, speelt ZonMw graag in op de kennisvragen die leven.

Juist zingeving is een thema waar de leerstoelgroep Zorgethiek van de Universiteit voor Humanistiek zich op richt en expertise in heeft opgebouwd.

Met een signalement beschrijft ZonMw nieuwe ontwikkelingen in het veld, en geeft ze een overzicht van de stand van zaken.