Rijkssubsidie voor onderzoek naar Internationaal PEC in Zuid-Korea

07.04.2016 12:32 Leeftijd: 15 min

Rijkssubsidie voor onderzoek naar Internationaal PEC in Zuid-Korea

Een groep van tien Nederlandse en vier Zuid-Koreaanse publieke en private partners, waaronder de gemeente Barneveld, het Poultry Expertise Centre, Wageningen Universiteit, Barneveldse bedrijven en de stad Iksan gaan onderzoeken of in de Zuid-Koreaanse stad een International Poultry Expertise Centre kan worden ontwikkeld. De Rijksoverheid heeft hiervoor een subsidie gegeven van EUR 50.000,- in het kader van kansrijke topsectoren in de agri- en foodsector.

De afgelopen tijd zijn contacten ontstaan en verstevigd tussen de stad Iksan in Zuid-Korea en de gemeente Barneveld. Vorig jaar bezocht een Barneveldse delegatie Iksan en werd onder andere overeengekomen om te bekijken of het haalbaar zou zijn om in Iksan een International Poultry Expertise Centre op te richten. Het idee is door de gemeente Barneveld, het Poultry Expertise Centre (PEC) in Barneveld, Wageningen Universiteit, een aantal Barneveldse bedrijven en de stad Iksan voorgelegd aan de Rijksoverheid die heeft besloten om EUR 50.000,- beschikbaar te stellen voor een haalbaarheidsonderzoek.

Ambitie

De gemeente Barneveld is verheugd over de beschikbaarstelling van dit bedrag. ,,Een International Poultry Expertise Centre in Zuid-Korea biedt ons niet alleen de mogelijkheid om aan kennisoverdracht te doen als het gaat om pluimvee, maar is ook belangrijk voor de export van Nederlandse producten, het openen van de markt in Zuid-Oost-Azie, de export van kennis en het PEC-concept, waarbij overheid, ondernemers en onderwijs nauw met elkaar samenwerken", zegt wethouder Van den Hengel.

Het is de verwachting dat het haalbaarheidsonderzoek in het najaar van 2016 klaar is.