Veel Nederlanders betalen te veel voor hun autoverzekering


AMSTERDAM, 20160407 -- Uit het ‘TOF Tracker’ onderzoek van GfK blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse autobezitters op dit moment te veel betaalt voor de autoverzekering. De voornaamste reden is dat er een te hoge dekking wordt gekozen. Vanwege de hoge afschrijvingskosten en een auto die snel in waarde daalt kan er binnen een paar jaar al sprake zijn van oververzekering.

Bewustwording van een te hoge dekking
De dekking van de autoverzekering is vaak hoger in verhouding met de leeftijd van de auto. Dit zorgt ervoor dat 33% van de Nederlandse autobezitters oververzekerd is. Het is dan ook nog vaak zo dat hoe meer de auto waard is, hoe meer men oververzekerd is.

Een simpel rekenvoorbeeld van GfK benadrukt dit. GfK stelt dat er bij een auto met een waarde van hoger dan €25.000 bij 38% van de autobezitters sprake is van oververzekering. Bij auto’s met een lagere cataloguswaarde werd het aantal oververzekerden lager.

Hoe voorkom je oververzekering?
Allereerst doe je er goed aan om te kijken via een online vergelijker voor autoverzekeringen of er een autoverzekering is die beter aansluit bij jouw huidige situatie. Op websites als Overstappen.nl/autoverzekering en www.Autoverzekering.nl kan je autoverzekeringen vergelijken, gratis en onafhankelijk. Het is belangrijk om te kijken of de dekking en de leeftijd van de auto bij elkaar passen. Bij een nieuwe auto is het verstandig om te kiezen voor een allrisk autoverzekering, bij een oude auto past een WA-dekking beter. Ertussenin, wanneer de auto vier tot acht jaar oud is, sluit de beperkt casco dekking in de meeste gevallen het beste aan.

Kies slim voor zomerbanden
Met beter weer in het vooruitzicht is het weer tijd om zomerbanden onder je auto te (laten) zetten. Nog niet overgestapt van winterbanden op zomerbanden? Laat ze dan snel verwisselen, want met winterbanden wordt er minder zuinig gereden. Er is meer weerstand op de weg en dat zorgt ervoor dat er meer brandstof wordt verbruikt. Bespaar op je tank door slim over te stappen! Mocht je een roadtrip naar het buitenland gepland hebben, check dan wel even of winterbanden nog verplicht zijn om eventuele boetes te voorkomen.