Verkeerssituatie direct voor en na sluiting Velsertunnel


* 8 april 2016

De renovatie van de Velsertunnel nadert nu snel. In dit bericht leest u meer over de verkeerssituatie komende week en in het eerste weekend dat de Velsertunnel gesloten is.

Om de renovatie veilig uit te kunnen voeren wordt de Velsertunnel vanaf 15 april voor 9 maanden volledig afgesloten.

Maandagnacht 11 en dinsdagnacht 12 april

Vanaf maandagavond 11 april is de A22 in de richting IJmuiden twee avonden en nachten afgesloten. De weg is dan dicht ter hoogte van knooppunt Velsen. Het gaat om de nacht van maandag 11 op dinsdag 12 april en die van dinsdag 12 op woensdag 13 april. Beide keren duren de afsluitingen van 20.00
uur tot 5.00 uur. Richting Rottepolderplein blijft een rijstrook van de A22 open.

* Verkeer op de A9 dat vanuit zuidelijke richting naar IJmuiden wil, blijft op de A9 en keert bij Heemskerk. Daarna rijden weggebruikers via de A22 en de Velsertunnel naar IJmuiden (de zuidelijke calamiteitenboog is dicht).
* Verkeer vanuit IJmuiden kan wel via Rottepolderplein naar Amsterdam.

Vanaf dinsdagochtend 12 april 5.00 uur is er op de A22 een rijstrook beschikbaar voor verkeer dat vanaf de A9/Rottepolderplein naar IJmuiden gaat (en andersom). Dit blijft zo tijdens de hele renovatieperiode.

Woensdagnacht 13-14 april

De A22 richting Alkmaar is in de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 april tussen 20.00 uur en 5.00 uur dicht ter hoogte van knooppunt Beverwijk. Verkeer van Beverwijk/IJmuiden naar Alkmaar kan via de Wijkermeerweg, de Bazaar en de A9 rijden.

Donderdag 14 en vrijdag 15 april

Donderdag 14 april is de Velsertunnel dicht in de richting van IJmuiden/Haarlem tussen 20.00 uur en 5.00 uur. Verkeer richting Beverwijk kan door de tunnel heen, verkeer naar IJmuiden/Haarlem rijdt via de calamiteitenbogen en de A9/Wijkertunnel. Vanaf 5.00 uur zijn de eerste twee tijdelijke
verbindingswegen (keerlussen) bij de knooppunten Beverwijk en Velsen in gebruik. Ook zijn dan de tijdelijke extra rijstroken in de Wijkertunnel beschikbaar. De calamiteitenbogen zijn vanaf dat moment negen maanden lang, 24 uur per dag open. Verkeer uit IJmuiden richting Alkmaar kan vanaf dat
moment de omleidingsroute gebruiken die negen maanden geldt:

* Verkeer uit IJmuiden rijdt eerst over de A22 in zuidelijke richting naar knooppunt Velsen. Daar neemt u de zuidelijke tijdelijke verbindingsweg (keerlus) die u naar de A9 en de Wijkertunnel leidt. U blijft op de A9.
* Van Alkmaar naar IJmuiden rijdt het verkeer via de A9/Wijkertunnel naar de zuidelijke calamiteitenboog.

Vanaf donderdag 14 april 5.00 uur is er op de A22 ter hoogte van de noordelijke calamiteitenboog een rijstrook beschikbaar naar de A9 richting Alkmaar. Dit is ook zo in de andere richting: vanaf de A9 vanuit Alkmaar naar Beverwijk is een rijstrook open. Dit blijft zo gedurende de hele
renovatieperiode. 14 en 15 april verwacht Rijkswaterstaat hier extra drukte. Verkeer van Alkmaar naar Beverwijk kan vanwege de verwachte drukte op 14 en 15 april het beste op de A9 afslag 9 (Heemskerk) of afslag 8 (Beverwijk-Oost) nemen.

Vrijdag 15 april 21.00 uur tot maandag 18 april

Om 21.00 uur begint de renovatie en gaat de Velsertunnel negen maanden dicht. Het eerste weekend dat de Velsertunnel is gesloten, rijdt het verkeer van en naar de N208 nog anders dan tijdens de rest van de renovatie. Dit komt omdat Rijkswaterstaat dat weekend nodig heeft om ten zuiden van de
tunnel twee tijdelijke verbindingswegen (keerlussen) af te maken. Omdat deze volledig over de rijbanen van de A22 liggen, kan Rijkswaterstaat ze pas voltooien als de tunnel dicht is en de weg leeg.

* Verkeer dat gebruik maakt van de N208 om naar het noorden te reizen, bijvoorbeeld vanuit Haarlem Noord of Velserbroek, krijgt in dat weekend te maken met een omleiding via Santpoort en Haarlem (Waarderpolder) naar Rottepolderplein en de A9. Deze situatie duurt tot maandag 18 april 5.00
uur.
* IJmuiden en Velsen-Zuid zijn dit weekend vanaf de N208 binnendoor bereikbaar via gemeentelijke wegen. Rijkswaterstaat adviseert verkeer vanuit Haarlem(-noord) te rijden via de Waarderpolder, de A9 (Rottepolderplein) en A22.

Deze planning is onder voorbehoud. De werkzaamheden kunnen schuiven als gevolg van slecht weer. Mocht de planning inderdaad veranderen, dan laten we dat weten.

De actuele planning met de afsluitingen op Rijkswaterstaat.nl

Renovatie Velsertunnel op Rijkswaterstaat.nl

Flyer Ga goed voorbereid op weg

In deze flyer vindt u informatie, die nodig is om voorbereid op weg te gaan als de Velsertunnel is gesloten. Er staat bijvoorbeeld informatie in over de bus, pont, ijmondverkeer.nl en here.com.

Flyer Ga goed voorbereid op weg (pdf, 2 MB)

SMS service bij incidenten

Tijdens de renovatie van de Velsertunnel is een nieuwe sms-alert beschikbaar. Met deze sms-alerts bent u snel op de hoogte van incidenten op de A9 en de Wijkertunnel. U kunt zich abonneren door `A9 aan' te sms-en naar nummer 3669. Afmelden kan eenvoudig door `A9 uit' te sturen naar 3669. Er
wordt alleen een alert gestuurd bij grote incidenten waarbij de verwachte vertraging langer is dan een uur. Bij veelvoorkomende files tijdens de spits of kleinere incidenten die snel verholpen zijn, gaat geen bericht uit.