Meer aanhoudingen na Operatie Trefpunt verwacht


8 april 2016 - Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie en de politie sluiten meer aanhoudingen na Operatie Trefpunt niet uit. De afgelopen dagen zijn in totaal 32 verdachten uit de grootse actie tegen drugscriminaliteit in Zuid-Nederland voorgeleid bij de rechter-commissaris (RC) in Breda, Den Bosch en Maastricht. Van die
32 is voor 29 verdachten de voorlopige hechtenis verlengd, voor 2 is die geschorst en voor 1 is die afgewezen.

Een deel van de aangehouden verdachten is niet voor geleid aan de RC. Als het politieonderzoek is afgerond zal worden beoordeeld of zij worden vervolgd.

Meer aanhoudingen verwacht

Met een extra aanhouding gisteren (donderdag), heeft de politie in Operatie Trefpunt totaal 56 verdachten aangehouden en 124 panden doorzocht. De verdachten zijn afkomstig uit Brabant en Limburg. Maar ook uit plaatsen buiten het zuiden, onder meer Apeldoorn, Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en
Groesbeek. Of deze 56^ste persoon wordt voorgeleid, wordt nog bekeken. OM en politie verwachten dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.

Provincie Brabant

In de provincie Brabant zijn in totaal 28 verdachten van die 32 voorgeleid. De voorgeleidingen vonden plaats in Breda en Den Bosch. Van 25 van de 28 in de provincie Brabant voorgeleide verdachten heeft de rechter-commissaris de voorlopige hechtenis met 14 dagen verlengd. Van 1 van de 28 met 8
dagen. De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van 2 in de provincie Brabant voorgeleide verdachten geschorst vanwege persoonlijke omstandigheden.

De rechter-commissaris in Breda boog zich in totaal over de voorgeleiding van 3 verdachten. De rechter-commissaris in Den Bosch hield zich de afgelopen dagen bezig met de voorgeleiding van 25 verdachten.

Provincie Limburg

In de provincie Limburg zijn donderdag drie verdachten voorgeleid bij de rechter-commissaris in Maastricht. Van twee van deze verdachten is de voorgeleiding met 14 dagen verlengd. In een zaak heeft de rechter-commissaris deze afgewezen. Het OM gaat hiertegen (mogelijk) in appel.

Tsjechie

De verdachte die maandag in Tsjechie is aangehouden, zal op korte termijn aan Nederland worden overgeleverd. In Tsjechie is zijn voorlopige hechtenis voor een periode van 14 dagen verlengd.

Intensivering Zuid

Operatie Trefpunt valt binnen de ruim een jaar geleden gestarte geintensiveerde aanpak van drugscriminaliteit in de drie zuidelijke provincies, Brabant, Zeeland en Limburg.

Deze aanpak, `Intensivering Zuid', heeft tot doel als een daadkrachtige integrale overheid (OM, politie, openbaar bestuur, Belastingdienst, FIOD, Douane, Koninklijke Marechaussee, de Regionale Informatie en Expertisecentra en de Taskforce Brabant-Zeeland) criminele netwerken te verstoren en de
productie van hennep en synthetische drugs substantieel terug te dringen. Zo wordt bovendien dumping van drugsafval in het milieu teruggebracht.

Deze vormen van ondermijnende criminaliteit zijn zeer winstgevend en geld is macht waardoor er ook kans bestaat op vermenging tussen de boven- en onderwereld.

De aanpak van de Intensivering Zuid kenmerkt zich door korte, kordate interventies van politie en OM. De ambitie is om de zaken zo snel als mogelijk voor de rechter te brengen, via het zogenoemde fast-lane principe (binnen 3 maanden na aanhouding).

Er wordt tot slot intensief samengewerkt met Belgie, onder meer om verplaatsingseffecten over de landsgrenzen heen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Deel dit op

*