Drie verdachten drugsactie Operatie Trefpunt voorgeleid


8 april 2016 - Arrondissementsparket Limburg

Drie verdachten in onderzoeken van het Openbaar Ministerie Limburg die maandag tijdens de drugsactie `Operatie Trefpunt' zijn aangehouden, werden 7 april 2016 voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Twee verdachten in bewaring gesteld

Een 53-jarige man uit Geleen wordt verdacht van

* het voorhanden hebben van een vuurwapen en munitie
* het aanwezig hebben van harddrugs
* witwassen

Deze verdachte werd voor twee weken in bewaring gesteld.

Een 47 jarige man uit Kelpen-Oler wordt verdacht van

* het voorhanden hebben van een vuurwapen en munitie
* het verrichten van handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt

Deze verdachte werd terzake de Wet wapens en munitie voor twee weken in bewaring gesteld.

De derde verdachte, een 45 jarige vrouw uit Geleen, werd verdacht van dezelfde feiten als de 53-jarige man uit Geleen. De rechter commissaris wees voor haar de vordering inbewaringstelling af, zij werd in vrijheid gesteld.

55 aanhoudingen
In Explorer en de daaruit voortvloeiende deelonderzoeken hebben in totaal 124 doorzoekingen en in totaal 55 aanhoudingen plaatsgevonden in Zuid-Nederland en enkele andere plekken in Nederland en Belgie. Van de 55 aangehouden verdachten werden er in totaal 32 voorgeleid bij de
rechter-commissaris.

Intensivering Zuid
Operatie Trefpunt valt binnen de ruim een jaar geleden gestarte geintensiveerde aanpak van drugscriminaliteit in de drie zuidelijke provincies, Brabant, Zeeland en Limburg.

Deze aanpak, `Intensivering Zuid', heeft tot doel als een daadkrachtige integrale overheid (OM, politie, openbaar bestuur, Belastingdienst, FIOD, Douane, Koninklijke Marechaussee, de Regionale Informatie en Expertisecentra en de Taskforce Brabant-Zeeland) criminele netwerken te verstoren en de
productie van hennep en synthetische drugs substantieel terug te dringen. Zo wordt bovendien dumping van drugsafval in het milieu teruggebracht.

Deze vormen van ondermijnende criminaliteit zijn zeer lucratief en geld is macht waardoor er ook kans bestaat op vermenging tussen de boven- en onderwereld.

De aanpak kenmerkt zich door korte, kordate interventies waarbij politie en OM zoveel mogelijk kansen proberen te verzilveren. Er wordt bovendien intensief samengewerkt met Belgie, onder meer om verplaatsingseffecten over de landsgrenzen heen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Deel dit op

*