Dekkingsplan 2016-2019 vastgesteld

In het AB van donderdag 31 maart is het Dekkingsplan 2016-2019 vastgesteld. Het plan, dat elke vier jaar vastgesteld moet worden, geeft inzicht in de geprognotiseerde opkomsttijden van de brandweer binnen het verzorgingsgebied (390.504 objecten). `Opkomsttijd' wordt in het Besluit Veiligheidsregio's gedefinieerd als `de tijd tussen aanname van de melding en de aankomst van de eerste brandweereenheid op de plaats van het incident'. In onderstaande figuur is de opkomsttijd schematisch weergegeven.

De prognose wordt afgezet tegen de tijdnormen zoals die zijn vastgelegd in het Besluit Veiligheidsregio's. Deze varieren van vijf minuten (bijv. gevangenis) tot tien minuten (bijv. kantoren).

Met de gekozen uitgangspunten en berekeningsmethodiek wordt een dekkingspercentage gehaald van 31%. Hoewel de wettelijke opkomsttijd niet altijd gehaald wordt, leidt deze uitslag niet tot gevoelens van onveiligheid of een onredelijk aantal grote / zeer grote branden. Het is immers de prestatie die de brandweer al gedurende lange tijd levert op het gebied van de opkomsttijden, waar bestuur en bevolking tevreden over is. Het bestuur heeft gebruik gemaakt van de bevoegdheid om af te wijken van de tijdnormen. Daar waar het gaat om `markante' objecten (bijv. BRZO bedrijf), motiveert het bestuur de keuze van de locatie en de mate van de afwijking. Een ander perspectief laat zien dat ruim 75% van de objecten binnen tien minuten wordt bereikt. Een prestatie van formaat!