Regionaal Beleidsplan 2016-2019 VRHM vastgesteld

Het nieuwe Regionaal Beleidsplan 2016-2019 van de VRHM is op 31 maart door de gemeente vastgesteld. De komende vier jaar staan in het teken van informatiegestuurd werken, risicogericht werken en omgevingsgericht (net)werken. Deze beleidsprioriteiten vormen de kern van het nieuwe Regionaal Beleidsplan en zijn daarmee sturend in de ontwikkeling en werkzaamheden van de veiligheidsregio (en haar partners) in deze periode.

In de afgelopen periode is het Regionaal Beleidsplan door alle burgemeesters besproken met hun gemeenteraden (conform artikel 14 Wet veiligheidsregio's). De uitkomsten van deze besprekingen zijn positief geweest c.q. alle gemeenteraden hebben ingestemd met het Regionaal Beleidsplan. Ook vanuit de overige crisispartners en omliggende veiligheidsregio's zijn positieve reacties ontvangen.

VRHM en haar crisispartners hebben in de achterliggende vier jaar, op basis van het regionaal beleidsplan 2012-2015, stevig geinvesteerd in de versterking van de generieke crisisorganisatie. De komende vier jaar wordt dit stevige fundament bestendigd en de multidisciplinaire crisisbeheersing gericht verder versterkt. Daarvoor zijn in dit regionaal beleidsplan 2016-2019 drie beleidsprioriteiten benoemd:

1. Informatiegestuurd werken

Met informatiegestuurd werken bereikt VRHM dat de juiste informatie op de juiste wijze op het juiste moment bij de juiste personen beschikbaar is, zodat voorafgaand aan en ten tijde van een ramp of crisis adequaat wordt opgetreden. Hierbij levert informatievoorziening vaker een wezenlijke aanvulling op het proces van crisisbeheersing. Om dit te kunnen realiseren gaat VRHM het informatiemanagement in de warme fase versterken, het actueel informatiebeeld in de lauwe fase introduceren, informatiemanagement in de koude fase beter benutten en de continuiteit van informatiemanagement borgen.

2. Risicogericht werken

Risicogericht werken is een verschuiving van het voorkomen van onveiligheid naar het bevorderen van veiligheid door het beinvloeden van veilig gedrag en het verhogen van het veiligheidsbewustzijn. Met risicogericht werken levert VRHM meerwaarde door het analyseren van risico's en het adviseren aan partners. Dit leidt tot meer inzicht en overzicht van risico's, heldere besluitvorming en prioritering in de aanpak van risico's. Om dit te kunnen realiseren gaat VRHM risico's gerichter beinvloeden, gerichter adviseren over risico's, de operationele voorbereiding risicogerichter ontwikkelen en communiceren over risico's en crises.

3. Omgevingsgericht (net)werken

Met omgevingsgericht (net)werken sluit VRHM aan bij de behoeften van de omgeving. Hierdoor bedient VRHM de samenleving, partners en eigen medewerker adequaat met producten en diensten op maat, die ondersteunen bij de voorbereiding en uitvoering van crisisbeheersing. Om dit te kunnen realiseren gaat VRHM samenwerken met partners, ondersteunen van en inzetten op (verminderd) zelfredzame burgers en aansluiten bij de gebruikers van haar producten en diensten.

Al deze beleidsprioriteiten dragen bij aan versterking van de multidisciplinaire voorbereiding en uitvoering van crisisbeheersing in de regio; samen sterker voor Veiligheid!