Strategische allianties helpen boeren

De Provincie Limburg zet de komende jaren sterk in op de vorming van strategische allianties in de land- en tuinbouw, meer onderlinge samenwerking en partnerships met andere ondernemers. Hiervoor is EUR 20 miljoen beschikbaar. Dat staat in de aangescherpte nota LLTL 2, die vandaag naar het Limburgs parlement is gestuurd.

"Samenwerking is meer dan ooit nodig om de rol van de land- en tuinbouw in onze provincie verder uit te bouwen", aldus gedeputeerde Patrick van der Broeck, verantwoordelijk voor landbouw, in een toelichting op de nota. "De sector is van enorm belang voor onze economie met nu ruim 30.000 banen en een omzet van twee miljard euro. Maar we worden geconfronteerd met grote veranderingen. Veel ondernemers stoppen, de overblijvende bedrijven worden groter, de markten veranderen. Onze ondernemers moeten de ruimte krijgen om te innoveren, ook in de ketens. Dat willen we als provincie heel duidelijk aanjagen."

Samenwerken

De nota Limburgse Land- en Tuinbouw Loont 2 (LLTL) is een aanscherping van de eerste versie uit 2013 en sluit aan bij de doelen uit het coalitieakkoord `In Limburg bereiken we meer'. In de nieuwe nota is de Tuinbouwversnellingsagenda verwerkt en de input van 60 agrarische ondernemers en feedback van andere sectoren. Algemene conclusie: meer samenwerken, meer van elkaar leren.

Lijnen

In LLTL 2 worden voor de periode 2016-2019 vier investeringslijnen benoemd. Zo gaat er EUR 6,5 miljoen naar zogenoemde Voorlopers en Doorontwikkelaars die nieuwe product/marktcombinaties en technologische innovaties bedenken. Ruim EUR 8 miljoen is beschikbaar voor de herinrichting van de omgeving, vrijwillige verkaveling en verduurzaming. Veel aandacht (en EUR 3,5 miljoen) is er voor het stimuleren van ondernemerschap en starters, kennisoverdracht en onderwijsprogramma's. De vierde investeringslijn tenslotte richt zich op de vorming van partnerships, allianties en aansluiting bij de campussen met de nadruk op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Hiervoor reserveert de Provincie Limburg EUR 2 miljoen.

Complexer

Patrick van der Broeck benadrukt het belang van allianties en crossovers. "Elke ondernemer kan zich dan concentreren op zijn specialiteit. De vraag van de consument en de maatschappij is immers niet langer eenduidig. Waar de een kiest voor duurzaam gaat de ander voor goedkoop. Waar de een hecht aan dierwelzijn focust de ander op lokaal geproduceerd. Bovendien veranderen de vragen vanuit de markt en maatschappij steeds sneller en wordt de financiering complexer. De ondernemer moet keuzes maken en vervolgens samenwerken in de keten."

Omzet

Met het budget van EUR 20 miljoen wordt naar verwachting een economische omzet van minimaal EUR 70 miljoen gegenereerd. Zo is de verwachting dat minstens 500 ondernemers een trainings- en coachingstraject volgen, 300 ondernemers concreet aansluiten bij de Greenport Campus, er 750 vrijwillige verkavelingen plaatsvinden en er zeker 150 concrete ondernemersideeen uitgewerkt worden. "De land- en tuinbouw is een belangrijke levensader voor Limburg. Die krijgt hiermee een stevige impuls", aldus de gedeputeerde.