Kalotje paus Franciscus onder de hamer

vrijdag 8 april 2016 13:13 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Catawiki.nl

'Hoedje' van de paus is een relikwie in wording

Vandaag gaat het meest gewilde religieuze item van dit moment onder de hamer: het wereldberoemde witte kalotje ('hoedje') van de paus. Paus Franciscus ruilde zijn kenmerkende witte kalot in juni 2014 tijdens een audientie op het Sint-Pietersplein voor een identiek exemplaar van een man in het publiek. De toeschouwer reikte de paus een witte kalot aan om te ruilen. Paus Franciscus ging daarop in en zette het geruilde exemplaar direct op zijn hoofd. De ruil werd door tv- camera's vastgelegd en gingen daarna de hele wereld over. Het gebeurt eigenlijk nooit dat er een kledingstuk van de paus op de markt komt. Veilinghuis Catawiki verwacht dan ook veel belangstelling en denkt dat de kalot tussen de 30.000 en 35.000 euro zal opbrengen. Een groot deel van de opbrengst zal worden gedoneerd aan het goede doel.

Bijzonder

Volgens veilingmeester Frederik Jamees, devotionalia expert bij Catawiki is het bijzonder dat er een kledingstuk van de paus te koop wordt aangeboden. ''De kleding van de paus is speciaal voor hem gemaakt en de kledingstukken worden na zijn overlijden automatisch relikwieen, waardoor ze niet meer mogen worden verhandeld. Sinds de middeleeuwen heeft de katholieke kerk namelijk al een verbod ingesteld tegen het handelen in relikwieen. Kledingstukken van overleden pausen mogen dus nooit worden verkocht. Deze veiling is voor bijvoorbeeld veel musea dan ook een unieke kans om in het bezit te komen van een 'relikwie in wording. Items die zijn gebruikt of aangeraakt door de paus zijn in de hele wereld zeer gewild. Onlangs werd de iPad van paus Franciscus voor bijna 30.000 euro in Uruguay geveild. Ik verwacht dan ook dat er vanuit de hele wereld zal worden meegeboden op de kalot'', aldus veilingmeester Jamees.

Goede doel

De persoon die de kalot 2 jaar geleden van de paus kreeg wil er nu graag iets goeds mee doen. Daarom zal hij een groot gedeelte van de opbrengst doneren aan de stichting 'Save a Child's heart', een organisatie die levensreddende zorg biedt aan kinderen met een hartaandoening.

De veiling van de kalot is inmiddels gestart en duurt tot en met zondag 24 april en is te bekijken via www.catawiki.nl/kalot

*

*

*

*