Onderzoek: 'nauwelijks homolessen middelbare school'

Radio | vr 08 apr 2016

redacteur Chaja d'Olivat

Verslaggever Joris Kreugel

Redactie Eva van Mossevelde

Redactie Petra Klapwijk

Er wordt nog maar mondjesmaat les gegeven over homoseksualiteit op de middelbare school. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 550 middelbare scholieren. Sinds eind 2012 is het verplicht om homoseksualiteit in de les te behandelen. Slechts een kwart (25%) van de ondervraagde scholieren zegt dat zij er op hun school ook daadwerkelijk les over gehad hebben.

Een derde (38%) geeft aan dat een leraar het wel eens kort ter sprake heeft gebracht, maar er niet echt les over heeft gegeven. De rest (38%) geeft aan dat het thema homoseksualiteit op hun school helemaal niet behandeld is.

Aan het onderzoek deden in totaal ruim 1300 jongeren tussen de 12 en 24 jaar mee, onder wie 350 homoseksuele jongeren. De helft van alle ondervraagden (51%) beoordeelt de eigen middelbare school als redelijk homovriendelijk, 22 procent als heel homovriendelijk. Een op de vijf (20%) vindt de eigen school niet zo homovriendelijk. De meerderheid (60%) denkt dat de homolessen helpen om de acceptatie (verder) te bevorderen.

Homoseksuele jongeren zelf ervaren de acceptatie iets negatiever: 29 procent vindt het klimaat op de eigen school niet zo homovriendelijk. Een deelnemer zegt hier over:

`Als homo word ik niet bespuugd en ook niet direct uitgescholden. Maar als ik met mijn vriendje zoen op het schoolfeest dan laten mensen achter mijn rug om hun afkeuring blijken.' Tweederde (65%) van de ondervraagde homoseksuele middelbare scholieren vinden de lessen echt nodig.

Tweede Kamerlid Keklik Yuecel (PvdA) stelt vandaag Kamervragen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek. Zij pleit ervoor om homo-acceptatie tot vast onderdeel van het lespakket te maken en daar ook examens over af te nemen. Ook wil zij dat het een verplicht onderdeel op de lerarenopleiding wordt. Zij reageert in de uitzending van Radio EenVandaag.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 3000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 15 tot 23 februari 2016, deden 1336 jongeren mee (onder wie 551 middelbare scholieren en 350 homoseksuele jongeren).

De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.