Grondwaterstand rond zijtak Twentekanaal herstelt voorzichtig

Grondwaterstand rond zijtak Twentekanaal herstelt voorzichtig

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 08 april 2016- Laatste update: 08 april 2016 15:48 uur

Om de grondwaterstand rond de zijtak van het Twentekanaal te herstellen, en de vernatting in het gebied te normaliseren, is van november 2015 tot en met februari 2016 schoon slib aangebracht op de bodem van de zijtak. We kunnen nu de eerste effecten van deze werkzaamheden aflezen in de peilbuizen die in het gebied staan. Hoewel de werkzaamheden recentelijk zijn afgerond, is sinds het aanbrengen van de slib een voorzichtige daling van de grondwaterstanden te zien.

Metingen

Zowel in de bebouwde kom als in het agrarische gebied staan peilbuizen. In elke peilbuis wordt elk uur automatisch de grondwaterstand gemeten. In opdracht van Rijkswaterstaat en waterschap Vechtstromen heeft een onafhankelijk ingenieursbureau in maart 2016 de gemeten grondwaterstanden geanalyseerd. Daarbij zijn zogeheten tijdreeksmodellen opgesteld waarmee het mogelijk is om ingreep-effect relaties te analyseren. De ingreep is in dit geval het aanbrengen van het slib en het effect is de verandering in de grondwaterstand.

Eerste tussenresultaten

De werkzaamheden zijn pas recentelijk afgerond en de lengte van de meetreeks is beperkt. Daarnaast zijn de werkzaamheden aan het eind van de winter afgerond, in de natuurlijke overgangsperiode naar een dalende grondwaterstand. Overal is de grondwaterstand dus aan het dalen, maar nabij het kanaal is de daling (5 tot 10 cm) onevenredig groter ten opzichte van de standen verder van het kanaal af.

Doorkijk

De verwachting is dat de trend die is ingezet in de loop van het jaar doorzet. Op basis van eerdere modelberekeningen is de verwachting dat de grondwaterstand, in de nabijheid van de zijtak van het Twentekanaal, maximaal 30 cm zal afnemen. Dan is het beoogde doel van het project, het grondwaterniveau van 2001, bereikt.

De komende maanden blijven we de situatie monitoren, om het verloop in de grondwaterstand te volgen. Deze zomer worden nieuwe resultaten bekend gemaakt.

Meer informatie

Meer informatie over het project is te vinden op de projectpagina Twentekanalen: waterbeheer zijkanaal e.o.