1e Internationale Iran Marathon van START


Zaterdag 9 april wordt de 1e Internationale marathon van Iran gelopen

SHIRAZ, Iran, 20160409 -- Op zaterdag 9 april 2016 organiseert Iran Silk Road de allereerste internationale marathon van Iran. De "I run Iran" marathon start bij Shiraz en gaat langs Persepolis, de legendarische hoofdstad van de Perzen. Meer dan 150 athleten uit 33 verschillende landen zullen deelnemen aan dit unieke, internationale sportevenement. Organisator Sebastiaan Straten van Iran Silk Road wil de weg vrij maken voor vrede en vriendschap.

 Hardlopers uit verschillende landen lopen samen deze historische route met als finish de mysterische Zoroastriaanse kubus.  Tijdens de "I run Iran" maken athleten en supporters uitgebreid kennis met de Perzische cultuur en historie. Dit internationale evenement wordt ondersteund door de locale authoriteiten,  de Iran Tourisme Organisatie en de Iraanse athletiekfederatie.

Zonder Perzen geen marathon

De marathonlopers verzamelen zich in Shiraz bij de imposante stadspoort.  De start is bij het imposante 2500 BC rotsgraf van Darius de Grote, Perzische Koning der Koningen. De 42k loop gaat langs Persepolis en het paleis van Darius de Grote. Deze Perzische koning nam hier zo’n 2500 jaar geleden het besluit voor een grootse expeditie naar Athene. Bij de plaats Marathon werden de Perzen tegengehouden door de Grieken. Nu is de marathon het symbool geworden van internationale vriendschap en sportiviteit.

Tijdens de Iraanse marathon maakt een jonge, Iraanse bevolking kennis met het fenomeen "hardlopen voor je plezier". Deze marathon vormt daarmee het startschot voor een outdoor hardloop campagne in Iran. Sportactiviteiten zijn nu nog veelal indoor.

Ontdek het andere Iran

Dit sportieve evenement biedt een uitstekende kans om het andere Iran te ontdekken. Shiraz is de stad van de dichters. Van de prachtige Perzische tuinen, de nachtegaal en de Shiraz wijndruif. De gastvrije inwoners staan bekend als levensgenieters. Na de marathon reizen de deelnemers langs de pracht en praal van Esfahan, Kashan en de hoofdstad Teheran.

Voor het eerst in de geschiedenis opent Iran haar Perzische poorten voor marathonlopers tijdens deze Perzische marathon in Shiraz, Iran.

Meer info en foto’s: www.iruniran.com

Reisinfo: www.iransilkroad.nl