Referenda: In Zwitserland en Californie gaat het zo

Redactie Dirk-Jan Zom

Verslag Sjoerd Fennema

Redactie Jan Ponsen

TV | za 09 apr 2016 - Als het gaat om referenda dan kan Nederland nog wel wat leren van Zwitserland. Daar is het bijna een nationale sport.

Jaarlijks zijn daar meerdere referenda over alle denkbare onderwerpen. En die zijn niet raadgevend maar bindend. De Zwitsers zijn er trots op.

In EenVandaag 'referendumkampioen' Walter Wobmann, die als parlementslid voor de de populistische partij in Zwitserland (SVP) met behulp van referendums onder andere een minarettenverbod, en een buitenlanderquotum voor elkaar kreeg. Zijn volgende referendum: het burkaverbod.

We spreken ook met jurist Andreas Auer, het geweten van de Zwitsers `directe democratie" die een referendum wil tegen het buitenlanderquotum en die ondanks het bestaan van populistische 'bijeffecten' een gepassioneerd voorstander is van deze vorm van directe democratie.

Een Politicoloog Michael Hermann. Wat voor effect heeft de Zwitserse referendum cultuur op de politieke en het politieke debat? Zijn de Zwitsers gelukkig met hun referendums en wat zijn de lessen voor Nederland?

Hoe gaat het precies in zijn werk in Zwitserland en Californie? Lees vast onderstaand artikel:

Lees de longread: klik op de afbeelding: Zie het origineel.