54 aanhoudingen tijdens demonstraties in Den Haag


54 aanhoudingen tijdens demonstraties in Den Haag

Laatste update:
10-04-2016 | 17:37

Den Haag - Agenten hielden op zondag 10 april 54 personen aan tijdens demonstraties in de Hofstad. Een van de demonstraties was door Pegida aangekondigd. Zij demonstreerden tegen het asielbeleid in Nederland. De Pegida-demonstratie startte om 13.00 uur met een manifestatie op het Spuiplein.
Aansluitend liepen de demonstranten een tocht door het centrum van Den Haag. Tegelijkertijd vond op Plein 1813 een tegendemonstratie plaats. Deze plek was door de burgemeester aangewezen als de locatie voor tegendemonstraties.

Aan het begin van de middag verzamelden steeds meer groepjes tegendemonstranten zich langs de route die de Pegida-demonstratie wilden verstoren. De tegendemonstranten werden door de politie aangesproken en verwezen naar Plein 1813, waar zij hun tegengeluid konden laten horen. Rond 13.00 uur
hield de politie op het Spuiplein een 48-jarige man uit Staphorst aan voor overtreding van de APV (dreigende wanordelijkheden).

Aanhoudingen

Bij de politie kwam de melding binnen dat enkele tegendemonstranten zich ophielden in een tweetal fastfoodrestaurants nabij het Spuiplein. Zij zouden vuurwerk bij zich hebben. Nadat personeel van de fastfoodketens hen meerdere keren had verzocht om de zaak te verlaten, hield de politie op
straat een groot aantal tegendemonstranten aan. De politie heeft in een van de fastfoodrestaurants zwaar illegaal vuurwerk en Ducttape aangetroffen. Langs de route hield de politie nog een tiental tegendemonstranten aan omdat ze de Pegida-demonstratie dreigden te verstoren. De politie hield 54
tegendemonstranten aan. Allen werden overgebracht naar het politiebureau. Daar werden zij verhoord en kregen een proces-verbaal. Naar verwachting zullen zij in de loop van de avond in vrijheid worden gesteld.

Nader onderzoek

Door deze aanhoudingen en het veiligstellen van het zware illegale vuurwerk verliep de demonstratie van Pegida verder zonder grote ordeverstoringen. De politie doet nog verder onderzoek naar het aangetroffen illegale vuurwerk.