Brandweer rukt uit bij reanimaties Nieuwegein


maandag, 11 april 2016

Vanaf 13 april 12.00 uur rukken de brandweerposten van Nieuwegein uit bij reanimaties. In situaties waarin elke seconde telt, kan de brandweer vaak eerder ter plaatse zijn bij een vermoedelijke reanimatie dan een ambulance.

logo vru brandweerBrandweer vaak snel ter plaatse

Als een onwelwording wordt gemeld bij de alarmcentrale en men vermoedt dat het om een reanimatie gaat, wordt een ambulance gealarmeerd om met de grootst mogelijke spoed ter plaatse te gaan. Vanaf 13 april wordt bij een dergelijke melding in Nieuwegein ook de brandweerpost gealarmeerd. Dit
omdat de brandweer vaak zeer snel ter plaatse kan zijn bij een vermoedelijke reanimatie.

Als een ambulance in de buurt beschikbaar is, wordt de brandweer overigens niet gealarmeerd.

Brandweerwagen in de straat

De meest opvallende verandering is het feit dat een brandweervoertuig in de straat te zien is bij een reanimatie. Deze rijdt met zwaailicht en sirene aan in dit geval.

Succesvolle pilot

Uit een pilot met meerdere brandweerposten in de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) blijkt dat de brandweer vaak eerder ter plaatse kan zijn dan de ambulancedienst. Dat komt door de tijdwinst, maar ook door de goede samenwerking tussen de hulpdiensten.

Regionale plannen

De invoering vindt gefaseerd plaats. Reeds 34 van de 67 brandweerposten zijn de posten in Nieuwegein (Noord en Zuid) voorgegaan en zijn operationeel. Later dit jaar volgen ook de andere brandweerposten.

binnein