TeamAlert wapent jongeren tegen smartphoneverleiding

Jongeren op het Citaverde College in Roermond worden dinsdag 12 april door stichting TeamAlert uitgedaagd op de weg te letten in plaats van op hun mobiel. TeamAlert trapt samen met de leerlingen van het Citaverde College de campagne `Fiets op, modus aan' af. Deze campagne stimuleert jongeren hun telefoon niet te gebruiken als ze op de fiets zitten. De actie wordt georganiseerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL).

De smartphone speelt een grote rol in het leven van jongeren, ook als ze aan het verkeer deelnemen. Driekwart van de Nederlandse jongeren gebruikt een smartphone tijdens het fietsen, blijkt uit onderzoek van TeamAlert en AllSecur uit 2014. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid uit 2013 komt naar voren dat deze jongeren 1,4 keer meer risico op een ongeval hebben dan hun leeftijdsgenoten die geen apparaten gebruiken tijdens het fietsen.

Ervaar de afleiding

TeamAlert vindt dat jongeren zich meer bewust moeten zijn van de gevaren van hun eigen gedrag en gaat hierover op unieke wijze met jongeren in gesprek. Zo zijn alle voorlichtingsmedewerkers van dezelfde leeftijd als de jongeren en staat het zelf laten ervaren centraal in het project. Tijdens de uitvoering van FietsAlert op het Citaverde College in Roermond ervaren jongeren zelf de effecten van verschillende vormen van afleiding, zoals smartphones en muziek in het verkeer. Hierna delen de jongeren hoe zij zich gedragen op de fiets. Op een Instagram bord schrijven de jongeren hun goede voornemens op, hierna maken de jongeren een foto met hun goede voornemen.

Samen maken we van de nul een punt!

De actie wordt georganiseerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL), in samenwerking met de gemeente Roermond. ROVL is het onafhankelijk bestuursorgaan dat, in opdracht van de Provincie Limburg, werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. ROVL streeft dan ook naar nul verkeersslachtoffers. Dit project, waarin jongeren worden aangesproken op hun gedrag, past helemaal bij deze filosofie. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken we van de nul een punt!

Aandacht op de weg

2016 staat in het teken van `aandacht op de weg'. Met een aantal projecten worden weggebruikers zoals fietsers en automobilisten het komende jaar extra geinformeerd en uitgedaagd na te denken over hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om verkeersveiligheid. De huidige campagne 'Fiets op, modus aan' die jongeren stimuleert hun telefoon niet te gebruiken als ze op de fiets zitten maakt hier onderdeel van uit.