Opening Romeinenweek


30 april 2016

Romeinenweek: neem een duik in het Romeinse verledenRomeinenweek: neem een duik in het Romeinse verleden
Kleding passen met een Grieks-Romeinse stylisteKleding passen met een Grieks-Romeinse styliste

De landelijke Romeinenweek (30 april t/m 8 mei 2016) staat in het teken van Romeinse geschiedenis, erfgoed en archeologie, met dit jaar speciale aandacht voor het thema water. In de Romeinenweek organiseren tientallen organisaties door het hele land activiteiten. De week gaat feestelijk van
start op zaterdag 30 april in het Rijksmuseum van Oudheden.

Activiteiten voor alle leeftijden op 30 april

Er is op 30 april een uitgebreid activiteitenprogramma voor jong en oud. U ontmoet de hele dag Romeinse legionairs in het museum. Ze kunnen u alles over het leven van Romeinse soldaten vertellen. Kinderen kunnen een legionairstraining volgen, een water-workshop volgen en Romeinse spellen doen.
De Universiteit verzorgt een aantal lezingen over de Romeinen. De Romeinenweek is een initiatief van RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland.

Programma 30 april

Lezingen
Themalezingen door de Universiteit Leiden:
-13.00 uur: 'De Romeinen in de Lage Landen', door Marten Jesse Pot
-14.00 uur: 'Het waterleidingbedrijf garandeert u een ononderbroken levering - aquaducten in Rome', door Frits Naerebout
-15.00 uur: 'Als een Romeinse vis in het water: kweken en opeten', door Kim Beerden

Re-enactors (Legio X Gemina)
Ontmoet Romeinse legionairs van Legio X Gemina en vraag ze alles wat je over het leven van een Romeinse soldaat zou willen weten.

Romeinse legionairstraining voor kinderen
Kinderen krijgen een training in de belangrijkste taken van een legionair. Gekleed in een Romeinse legionairsoutfit krijgen ze een training in Romeinse vechttechnieken.

Kinderworkshop: Watergoden - de kracht van het water
De Romeinen hadden vele goden en dus ook een god voor het water. Kinderen krijgen tijdens deze workshop te horen waarom dat zo belangrijk voor ze was. Daarna maken ze zelf een watergod.

De taal van de Romeinen
Aurelia, een Romeinse dame, neemt je mee naar een dag in haar leven. Ze vertelt bijvoorbeeld over haar badgewoonten, haar dure kleding en het Latijn, de taal van de Romeinen. Hoe schreven de Romeinen brieven? Hoe zeiden ze elkaar gedag?

Romeinse spellen
Speel het Romeinse molenspel, bouw een Romeinse verwarming, en probeer de Loculus Archimedes-puzzel op te lossen.

En verder...
-Romeinse markt
-Knutseltafels
-Romeinse styliste (kleding passen)
-Romeinse muziek

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------