12 april 2016 Burgemeester Neder-Betuwe vraagt aandacht voor veiligh..


Burgemeester Kees Veerhoek van de gemeente Neder-Betuwe heeft de minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen met klem gevraagd om te zorgen voor meer veiligheid op de A15 in Neder-Betuwe. In een brief schrijft hij dat binnen het grondgebied van zijn gemeente verdere
verkeersveiligheidsmaatregelen op de A15 dringend nodig zijn: "Ik verzoek u met klem op zeer korte termijn filedetectiesystemen te plaatsen en zo mensenlevens te helpen sparen."

Helaas veel dodelijke verkeersslachtoffers op A15

De afgelopen jaren zijn er veel ongevallen geweest op de snelweg A15 in Neder-Betuwe. Daarbij waren helaas ook (dodelijke) slachtoffers te betreuren. Ook in de eerste maanden van 2016 waren er weer ongevallen, waarvan met dodelijke afloop.

Onverwachte filevorming en veel vrachtverkeer leveren onveiligheid op

De ongevallen op de A15 worden onder andere veroorzaakt door (onverwachte) filevorming. Binnen Neder-Betuwe staan er op de A15 (Dodewaard - Echteld) regelmatig files. Helaas worden automobilisten op het grondgebied van de gemeente niet gewaarschuwd voor filevorming. Daarnaast zorgt het vele
vrachtverkeer - vaak in colonnes -voor ongevallen. Ook afleiding bij chauffeurs binnen of buiten de cabine levert onveiligheid op.

Toezeggingen na Kamervragen in 2013 en 2014

De onveiligheid op de A15 veroorzaakt door de ongevallen veel immateriele schade zoals leed, rouw, pijn, verdriet en verlies aan levensvreugde als gevolg van (blijvende) invaliditeit en het wegvallen van familie, vrienden en bekenden. In de tweede plaats is er de economische schade. In 2013 en
2014 zijn er na Kamervragen over de onveiligheid op de A15 toezeggingen gedaan voor maatregelen. Op dit moment constateert burgemeester Kees Veerhoek dat er op het grondgebied van Neder-Betuwe geen maatregelen zijn uitgevoerd.

De burgemeester van Neder-Betuwe vraagt de minister van Infrastructuur en Milieu daarom met klem om de verkeersveiligheid op de A15 in zijn gemeente te verbeteren. Burgemeester Kees Veerhoek schreef de brief vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid binnen de gemeente Neder-Betuwe.
De A15 heeft in Neder-Betuwe van de oostgrens tot de westgrens een lengte van ca. 17 km. Binnen de gemeente zijn er 3 op- en afritten (34, 35 en 36), die ook weer aansluiten op belangrijke provinciale ontsluitingswegen (N233 en N323).