AUDIO Vragenlijst: Is Enschede klaar voor diftar?


Gepubliceerd op: 12/04/2016

AUDIO Vragenlijst: Is Enschede klaar voor diftar?

Is Enschede klaar voor diftar? Om beter in kaart te brengen in hoeverre diftar en afvalscheiding leeft onder Enschedeers en wat het nieuwe beleid financieel voor u betekent hebben De Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM een vragenlijst opgesteld.

IFrame

Vanaf volgend jaar gaat de stad over op het nieuwe afvalbeleid, vergelijkbaar met dat van Hengelo. Enschedeers betalen dan niet langer een vast tarief dat is vastgesteld voor een- en meerpersoonshuishoudens. Leidend voor de afvalstoffenheffing wordt de frequentie waarop de grijze en groene
containers aan straat worden gezet.

Tarief
Elke keer als de vuilniswagens deze containers legen betalen de eigenaren een bedrag dat afhankelijk is van de maximale inhoud van de afvalcontainer.
Vanaf 2019 verdwijnt de grijze container uit het straatbeeld en wordt deze vervangen door een container voor plastic, blik en drankenkartons. Met het overgebleven restafval moeten inwoners zelf op zoek naar ondergrondse afvalcontainers in de buurt.

De maatregelen worden genomen, omdat de stad wil toewerken naar zo min mogelijk kilo rest.afval per persoon in 2030. Daar zijn in Twents verband afspraken over gemaakt. Maar het nieuwe afvalbeleid wordt niet bepaald door iedereen in de stad met open armen ontvangen.

Vragen
Getuige de reacties op de website van deze krant en de hoeveelheid lezersbrieven zijn er nog de nodige zorgen en onzekerheden. Hoe groot is het financiele voordeel (of nadeel) bij het wel en niet scheiden? Wie ruimt het bladafval straks op? En wat doet de gemeente tegen afvaldump?

Vragen waar ook de gemeente niet altijd een antwoord op heeft. De nieuwe tarieven zijn namelijk gebaseerd op schattingen van het gemiddeld aantal keren dat Enschedeers straks hun containers aan straat zetten.

Bent u al actief met afvalscheiding? En wat vindt u van diftar? Vul de onderstaande vragenlijst mee en help ons mee, of klik hier. TV Enschede FM sprak over diftar met journalist van Tubantia Wilco Louwes. Beluister het fragment hierboven terug.

(c) Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

< Terug naar nieuws headlines overzicht