Mini-Mesdag te zien tijdens Dag van de Haagse Geschiedenis en Museum..


12 april 2016

Den Haag

Van 16 april tot en met 24 april exposeert het Nationaal Archief het kleinste werk van Mesdag. Het kunstwerk, uit 1854, is slechts 5,4 cm x 2,9 cm groot. Op de achterzijde staat een klein liefdesgedicht geschreven.

Unieke vondst

In juli 2015 vond een van de medewerkers van het Nationaal Archief de aquarel in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag. Op de achterzijde staat een gedichtje:

De gedachten zijn aan geene wetten
onderworpen; daarom; denk aan den
maker dezes; zoo dikwijls gij dit blaadje
ter hand neemt.'
Gron: July 1854
H.W. Mesdag

Deze mooie woorden doen vermoeden dat Mesdag het schilderde voor zijn aanstaande bruid Sien van Houten, waarmee hij in 1856 trouwde.

Een echte Mesdag

Mayken Jonkman van het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis bevestigde dat het om een echte Mesdag gaat. Volgens haar is de aquarel bijzonder omdat het een vroeg riviergezicht is met Mesdags karakteristieke belichting van het water door de zon. Mesdag schildert en tekent in zijn
vroege jaren vooral landschappen, stillevens, interieurs, portretten, straten en huisjes. Pas als hij in 1866 besluit schilder te worden, gaat hij zich toeleggen op het schilderen van boten op het strand of op de wijde Noordzee. Het aquarelletje is dan ook te beschouwen als een voorbode op
zijn latere werk als zeeschilder. Het geeft als het ware een vooruitblik op zijn immense oeuvre aan zee- en strandgezichten.

Dag van de Haagse Geschiedenis

Al ruim 10 jaar organiseert het Haags Gemeentearchief de Dag van de Haagse Geschiedenis. Het doel van deze dag is om alle Hagenaars bekend te maken met de rijke geschiedenis van de stad. Meer dan 35 culturele instellingen en verenigingen doen mee aan dit bijzondere evenement

Op zaterdag 16 april is er op het festivalterrein het Plein in Den Haag veel te doen voor kinderen. Tussen 11.30 en 16.00 uur kunnen zij bij het kraampje van het Nationaal Archief liefdesbriefjes leren vouwen, versieren en verzegelen met een echte lakzegel.

Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement dat musea en collecties uit het hele land in de schijnwerpers zet. De Nationale Museumweek is van 16 tot en met 24 april. De mini-Mesdag is tijdens deze week gratis te zien in het Nationaal Archief.

Nationaal Archief

Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct achter station Den Haag Centraal

* Maandag: gesloten
* Dinsdag: 10.00-21.00 uur
* Woensdag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
* Zaterdag en zondag: 11.00-17.00 uur