Hoge magneetvelden, ultrakorte laserpulsen en magnetisme (Promotie) - Radboud Universiteit

dinsdag 12 april 2016

Tijd vanaf 14:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus de heer MSc. J.J. Becker

Promotor(es) prof. dr. T.H.M. Rasing, prof. dr. P.C.M. Christianen, prof. dr. ir. J.C. Maan

Copromotor(es) dr. A.V. Kimel

Subtitel Ultrafast laser induced magnetization dynamics in high magnetic fields

Beschrijving

Om de magnetische eigenschappen van materialen van slechts een nanometer dun (een miljardste meter) te onderzoeken, combineerde Jonas Becker hoge magneetvelden tot 37.5 Tesla met ultrakorte laserpulsen van een biljardste seconde. In een unieke meetopstelling toont hij aan dat deze laserpulsen magnetisme in materialen voor de volgende generatie harde schijven kunnen karakteriseren en manipuleren. Zijn onderzoek is daarmee van belang voor de dataopslag-industrie.

Verder laat Becker zien dat de magnetische structuur van bepaalde ijzer-legeringen gemanipuleerd kan worden door laserpulsen en (hoge) magneetvelden. Deze veranderingen van de magnetische structuur leiden tot grote veranderingen in de magnetisatiedynamica op een ultrakorte tijdsschaal.

Biografie

Jonas Becker (Berlijn, 1986) studeerde natuurkunde aan de Radboud Universiteit en haalde zijn master in 2011. In hetzelfde jaar begon hij met zijn interdisciplinaire promotieonderzoek, waarin hij laserspectroscopie combineerde met de hoge magneetvelden van het High Field Magnet Laboratory. Hij werkt momenteel als postdoctoraal onderzoeker in de groep van professor Rasing aan de Radboud Universiteit.