Tolkien-Religion. Fact or Fiction? | Lecture by sociologist of religion Markus Davidsen (Lezing) - Radboud Universiteit

dinsdag 12 april 2016

Tijd 19:30 tot 21:00

Locatie Collegezalencomplex Radboud Universiteit, Mercatorpad 1, Nijmegen

Organisator(s) Radboud Reflects

Spreker Religiesocioloog Markus Davidsen

Beschrijving

Gandalf

Inschrijfbutton

This lecture is in English

Wisselkinderen, elfen of geloven in Gandalf. De boeken van Tolkien zijn voor een groeiende groep mensen meer dan een mooi verhaal. Ze verhouden zich op een haast religieuze manier tot de karakters die Tolkien geschapen heeft en organiseren bijeenkomsten en rituelen om de fictieve personages te vereren.

Is hier sprake van een `Tolkienreligie'?

Volgens religiesocioloog Markus Davidsen is deze beweging wel degelijk een nieuwe vorm van religie. Zijn proefschrift over het religieuze milieu rondom het werk van Tolkien is het eerste academische onderzoek naar Tolkienreligie.

Hij noemt deze beweging `fiction-based religion'. Maar wat betekent dit? Waarin verschilt deze nieuwe religie van de conventionele religies? Waarom groeit deze vorm van religie juist nu? En kan deze nieuwe vorm van religie ons iets leren over de huidige situatie van religie in onze samenleving?

Markus Davidsen is universitair docent Religiesociologie aan de Universiteit Leiden. Hij won recent de Gerardus van der Leeuw-prijs voor zijn onderzoek naar Tolkienreligie.

Frans Jespers doceert Vergelijkende religiestudies aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op nieuwe religieuze bewegingen en nieuwe vormen van spiritualiteit, in het bijzonder in Nederland.

Liesbeth Jansen, programmamaker bij Radboud Reflects, is gespreksleider.

Deelname

Deelname kost EUR 5,- | Alumnipashouders van de RU EUR 4,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis