Vo-scholen vragen extra info over achtstegroepers

De helft van de middelbare scholen verplicht basisscholen nog steeds extra informatie te geven over hun groep 8-leerlingen voor plaatsing. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

In totaal kruisten 250 van de 500 basisschooldirecteuren aan extra informatie te moeten leveren. Dan wel omdat het zo in de plaatsingswijzer staat, dan wel omdat de middelbare school het afdwingt. AVS-voorzitter Petra van Haren vindt dat een schokkend aantal. "Een flink deel van de vo-scholen overtreedt toch de regels."

Op zich mogen scholen informatie opvragen over toekomstige leerlingen, maar pas nadat zij de leerling hebben toegelaten. In januari nam de Tweede Kamer daar een motie over aan. Ook kunnen basisscholen op eigen initiatief aanvullende gegevens delen, bijvoorbeeld omdat de leerling extra ondersteuning nodig heeft. In geen geval mag deze informatie gebruikt worden als een soort second opinion voor het schooladvies.

Optreden

En daar lijkt het nu wel op. "We zien dat er nog steeds scholen zijn die zich voor de toelating mede baseren op de Cito-toetsgegevens. Dat is volgens de wet niet toegestaan", aldus Loes Ypma van de PvdA tijdens het debat begin dit jaar. Staatssecretaris Sander Dekker zegde toe dat de inspectie zou optreden richting scholen `die de plaatsingsbeslissing baseren op andere informatie dan het basisschooladvies'.

De Onderwijsinspectie laat weten dat dit afgelopen maanden bij een enkele middelbare school is gebeurd. Deze scholen zijn aangesproken omdat zij informatie opvroegen `ten behoeve van de aanname van leerlingen', aldus de inspectie.