Huisdieren ziek door eten rauw vlees

TV | di 12 apr 2016

Verslag Marc Schrikkema Redactie Sterre Schout

Dierenartsen trekken aan de bel, steeds vaker krijgen ze zieke dieren op het spreekuur die van hun baasjes rauw vlees en botten te eten krijgen. Maar een rauw voedseldieet, oftewel BARF (Bones and Raw Food), hoeft niet perse slecht te zijn.

Het probleem is dat mensen slecht geinformeerd zijn over de juiste samenstelling van het eten. Hierdoor krijgen de huisdieren niet voldoende of de verkeerde voedingsstoffen binnen. En dit leidt tot botvergroeiingen, overgeven, diarree, hart- en huidproblemen.

In EenVandaag een gesprek met Ronald-Jan Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren aan de Universiteit Utrecht. Hij waarschuwt voor de ziekmakende bacterien die in rauw vlees zitten, zoals salmonella. Doordat baasjes steeds closer worden met hun huisdieren kunnen deze bacterien sneller worden overgedragen.

`Dicht bij de natuur'

Alhoewel er wordt gewaarschuwd voor de zelf samengestelde maaltijden, is de afgelopen jaren de markt hiervoor flink gegroeid. We spreken met Petra Riedijk. Ze zit sinds 2004 in deze business en krijgt elke maand meer klanten. "Ik vind het belangrijk om mijn honden te voeden op een manier die dichtbij de natuur staat. Honden stammen af van de wolven en zijn nou eenmaal carnivoren. Daarom wil ik 100 procent rauw vlees geven als voeding. Door het zelf samen te stellen weet ik precies wat erin zit."