Bekendmaking genomineerden prijsvraag 'a Home away from Home'

dinsdag 12 april 2016 10:40 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

De eerste ronde van de Open Oproep 'a Home away from Home' -een initiatief van COA in samenwerking met de Rijksbouwmeester- is afgesloten. Uit een totaal van 366 inzendingen selecteerde de jury 12 visies op huisvestingsoplossingen voor asielzoekers, die ook geschikt zijn voor onder meer statushouders, starters en studenten. De selectie bevat een heel breed scala aan oplossingsrichtingen, zoals opvouwbare units, bouwpakketten, compacte inbouwoplossingen, innovatief materiaalgebruik en productietechnieken, maar ook sociale strategieen.

De genomineerden naar aanleiding van de eerste ronde zijn Robin Beusink/MIchiel van der Veen, Martin Huiskens, Jurrian Knijtijzer, Anneloes de Koff, Haiko Meijer, Jack van der Palen, Tahj Rosmarin, Wardo Tieman, Rik Tuithof, Karin Uittenbogaart, Bram Zondag/Arjan de Nooijer en Rene van Zuuk met hun teams. De jury, onder leiding van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, verleent daarnaast aan 3 studenteninzendingen een eervolle vermelding.

Vervolg in tweede ronde

Deelnemers deden inzendingen in de categorie 'BINNEN' voor oplossingen in leegstaande gebouwen (32%) en 'BUITEN' voor toepassing op beschikbare terreinen (68%). Onder de nominaties zijn vooral plannen die met een enkele interventie meerdere doelen kunnen dienen. Naast de huisvestingsopgave van het COA adresseren ze bijvoorbeeld ook een probleem als leegstand, krimp, circulair materiaalgebruik of energieproductie.

Aandacht voor overige inzendingen

COA en de Rijksbouwmeester zijn in gesprek met andere organisaties (VNG, Platform Opnieuw Thuis) om ook de inzendingen van de deelnemers die zijn afgevallen zo mogelijk te ontsluiten voor een breder publiek en voor belanghebbenden zoals gemeenten.

Bekendmaking winnaars op 29 juni

Met in hun bagage de aanbevelingen van de jury beginnen de ontwerpteams na vandaag aan de klus om hun initiele ideeen door te ontwikkelen naar produceerbare, realiseerbare ontwerpen. Deelnemers aan de tweede ronde krijgen tot 8 juni de tijd hun plannen uit te werken. Op 29 juni worden de (maximaal) 6 winnaars bekendgemaakt. Carolien Schippers manager huisvesting van het COA : " Het COA heeft de intentie om straks aan de slag te gaan met de ontwikkeling van prototypes. De uiteindelijke financiele haalbaarheid en realisatie blijft hierbij natuurlijk altijd spannend"

Jury

De inzendingen zijn beoordeeld door een jury bestaande uit: Floris Alkemade - Rijksbouwmeester, Carolien Schippers - manager huisvesting COA, Jos Wienen - voorzitter asielcommissie VNG en burgemeester Katwijk, Shyam Khandekar - stedenbouwkundige/architect in India en Europa, tevens hoofdredacteur van tijdschrift MY LIVEABLE CITY, Ferdows Kazemi - voormalig vluchteling, auteur, columnist, Adri Duivesteijn - voormalig Eerste en Tweede Kamerlid, wethouder Den Haag en Almere en voormalig directeur Nederlands Architectuur Instituut , Mick Eekhout - emeritus hoogleraar productontwikkeling TU Delft, eigenaar en algemeen directeur van Octatube in Delft. Een uitgebreid juryrapport wordt gepubliceerd na afloop van de tweede ronde.

De twaalf genomineerden zijn

Team Dak onder de zon: Arjan de Nooijer: dNArchitectuur - Bram Zondag Bureau Zondag Architectuur

Team evolutionary wooden buildings: Finch Buildings BV: Jurrian Knijtijzer, Pauline van der Valk, Despo Panayidou, Sam van der Heijde. De Groot Vroomshoop: Adam Duivenvoorden

Team Mobaco-A-: Pantheon Performance Foundation, Michiel Haas - NIBE, Boudewijn Piscaer - SUSTCON, Gerard Hol - Vitruvius Building Solutions, Pim Peters - IMd raadgevende ingenieurs, Isabel Friederichs - Archiview, Jack van der Palen - Archiview, Emma Ringelding - Strips en illustraties

Team Nieuwe erven, nieuwe buren, nieuwe oogsten: Haiko Meijer, Allart Vogelzang Henri van Hoeve -Onix NL, Dennis Moet- Gidz, Marco Glastra-Stichting Groninger Landschap, Peter de Kan-Dekan, Mathijs Dijkstra-MD landschapsarchitecten

Team RE-settle: Rene van Zuuk Het Steigerhuis: Tahj Rosmarin - Exchange student TU Delft

Team CLiv: Martin Huiskes - architect BNA, Rene Evers - IM-RO Procesmanagement Stedenbouw Landschap BV

Team Domuskoffer: Wardo Tieman - Projektburo Tieman B.V.

Team Hotel nice to meet you: Rik Tuithof, Stephan Verkuijlen

Team plug&play: Studio KA architecten

Team Stretcher Modules: Ir. ing. Robin Beusink - Studio|Durf!, Ir. ing. Michiel van der Veen

De Tussenruimte: Anneloes de Koff - student TU Delft

Eervolle vermeldingen

Unfold and wrap huis: Yanthe Boom - TU Delft

Around : Mickael Minghetti - TU Delft

Het Nieuwe Fundament: Elchan Koelijev Marcel van der Schuur, Yerun Karabey- Academie van Bouwkunst Groningen

*

*

*

*