Kun je motorclubs verbieden?

TV | di 12 apr 2016

Verslag Maaike Kempes

Redactie Loes Bomers

Redactie Paul Schram

In de strijd tegen criminele motorbendes blijft het een veelgehoorde vraag: kunnen we deze bendes verbieden? De Rotterdamse politiechef Frank Paauw wil na een enorme knokpartij tussen leden van de rivaliserende motorclubs Hells Angels en Mongols een verbod.

Maar Hells Angels, Mongols en Satudarah beweren zelf dat ze clubs van motorliefhebbers zijn, die niets met criminaliteit te maken hebben. Is het dus wettelijk wel mogelijk om dit soort organisaties te verbieden?

Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijzen zoekt meer mogelijkheden om motorbendes aan te pakken. Zo probeerde motorclub No Surrender een hoofdkwartier te vestigen in een voormalige seksclub in zijn gemeente. Om dat te voorkomen werd het pand in allerijl en in het diepste geheim gekocht door de gemeente.

Advocaat Michael Ruperti wijst op de dunne lijn die bij een verbod bewandeld moet worden. Een aantal van zijn clienten, leden van gewone motorclubs die niets strafbaars in de zin hebben, worden wel de hele tijd lastig gevallen door justitie.