Grote Europese miljoenensubsidie voor universiteitshoogleraar Clemens van Blitterswijk

Persbericht 8 april 2016

Prof. dr. Clemens van Blitterswijk, hoogleraar Weefselherstel aan de UM, ontvangt de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers: een ERC Advanced Investigator Grant. Met de beurs van ruim 2,5 miljoen euro gaat hij leiding geven aan een onderzoeksproject met de titel `ORCHESTRATE- Building complex life through self-organization: from organ to organism'.

De Advanced Investigator Grants worden door de European Research Council uitgereikt aan gevestigde, toonaangevende wetenschappers die zeer innovatief, vernieuwend onderzoek doen.

Met de ERC beurs gaat Van Blitterswijk nieuwe weefsels ontwikkelen. De grootste uitdaging in de regeneratieve geneeskunde is het zodanig beinvloeden van (stam)cellen dat zij uit zichzelf complexe weefsels vormen. Weefsels bestaan uit verschillende celtypen die door zelforganisatie een driedimensionale structuur vormen. Die intrinsieke zelforganiserende capaciteit kan gestimuleerd worden met nieuwe platforms voor celculturen, waarmee men de ontwikkeling tot een bepaald type cel kan orkestreren. Zo kunnen complexe weefsels, organen en zelfs organismen worden gecreeerd. Met de ERC beurs worden nieuwe platforms voor celculturen ontwikkeld en wordt het mechanisme van zelforganisatie nader onderzocht. Deze kennis wordt vervolgens in het lab toegepast met de ontwikkeling van alvleesklierweefsel (eilandjes van Langerhans), hypofyseklieren en muis blastocysten (een embryonaal ontwikkelstadium).

Prof. dr. Clemens van Blitterswijk (1957), een van de drie universiteitshoogleraren van de Universiteit Maastricht, is toponderzoeker op het gebied van weefselregeneratie en vestigde zich in 2014 in Maastricht met het onderzoeksinstituut MERLN (Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine). Van Blitterswijk is sinds 2012 lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en werd deze maand benoemd tot lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. In 2012 werd hij uitgeroepen tot meest ondernemende wetenschapper van Nederland.

Het instituut MERLN richt zich onder andere op de ontwikkeling van `slimme' biomaterialen die leiden tot weefselherstel via stamcellen van de patient zelf. Met zijn instituut levert Van Blitterswijk een belangrijke bijdrage aan de Kennis-As Limburg, het tienjarige investeringsprogramma van de Provincie Limburg, Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en Zuyd Hogeschool in de Limburgse kennisinfrastructuur.