Gemeenten en Provincie werken Omgevingsplan samen uit

Gemeenten en Provincie bepalen voortaan samen waar en hoe in Limburg nieuwe huizen, winkels en kantoren komen of waar nieuwe bedrijventerreinen worden aangelegd.

Dat blijkt uit een overeenkomst, die vandaag is gesloten tussen alle Zuid-Limburgse gemeenten en de Provincie Limburg in kasteel Wittem met betrekking tot de regionale uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg. De Midden-Limburgse gemeenten hebben deze overeenkomst eind maart getekend. Noord-Limburg volgt naar verwachting op 20 april.

Het gezamenlijk optrekken is nodig omdat Limburg voor enkele uitdagende maatschappelijke en ruimtelijke opgaven staat. Zo zijn er op plaatsen teveel woningen, winkels en kantoren, met als gevolg leegstand. Veel inwoners krijgen hun woning niet meer verkocht, met dalende vastgoedwaarden en hypotheken die onder water te staan als gevolg.

,,Tel daar bij op de vele vrijkomende agrarische bedrijven en monumenten, het maatschappelijk vastgoed, scholen, een overaanbod aan verblijfsrecreatie. Dan is duidelijk dat we met zijn allen in deze regio een ingewikkelde maatschappelijke opgave onder ogen moeten zien, " zegt gedeputeerde Hans Teunissen. ,,Het is belangrijk dat deze vraagstukken op regionale schaal worden aangepakt. Het vaststellen van de bestuursovereenkomst is de eerste stap."

De overeenkomsten vloeien voort uit het zogeheten Provinciaal Omgevingsplan Limburg. Dat plan is afgelopen jaren al samen met de gemeenten opgesteld. Het biedt uitzicht op de toekomstige ontwikkelingen in Limburg op het gebied van wonen, werken, recreatie en natuur. Dat plan wordt nu door de gezamenlijke gemeenten en Provincie op detailniveau uitgewerkt.

De regio Zuid-Limburg heeft veel potentie. Het is een fantastische plek om te wonen in een landelijke omgeving met interessante binnensteden en stedelijke voorzieningen binnen handbereik. Een aantal sterke economische clusters ontwikkelt zich tot een kennis-as met campussen die concurreren op wereldschaal. Door op Zuid-Limburgse schaal te werken aan een optimaal ruimtelijk raamwerk van sterke binnensteden, authentieke rivier- en beekdalen, concurrerende campussen, aantrekkelijk wonen, goede auto- en openbaar vervoersverbindingen en een levensvatbaar nationaal landschap worden de kansen en potenties maximaal benut.

Fotobijschrift:

De Zuid-Limburgse wethouders en gedeputeerde Hans Teunissen ondertekenden vandaag in Kasteel Wittem een overeenkomst om kwesties als wonen, werken en recreeren voortaan samen aan te pakken. Midden-Limburg heeft die overeenkomst al getekend, Noord-Limburg volgt later deze maand. ,,Een uniek moment," zegt gedeputeerde Teunissen. ,,Voor het eerst werken alle gemeenten in Zuid-Limburg samen aan een koers voor het ruimtelijke en economisch domein, waarbij over de eigen gemeentegrenzen heen wordt gedacht. Daarmee wordt de toekomst van deze prachtige regio een grote dienst bewezen".