Bijeenkomst taakveldoverleg Leren


Bijeenkomst taakveldoverleg Leren 13-4-2016



Pastorale beroepskrachten en contacten parochie en school

Op woensdag 12 april 2016 kwamen de pastorale beroepskrachten met het werkveld Leren bij elkaar voor het halfjaarlijkse taakveldoverleg. Het gespreksthema was `contacten parochie en school buiten de 1e Communie en vormselvoorbereiding'.

Het is belangrijk dat er een bondgenootschap ontstaat tussen leerkrachten, school en parochie (pastoraal team en vrijwilligers). De parochie krijgt een gezicht wanneer in persoonlijke contacten een relatie van vertrouwen wordt opgebouwd. Een goed contact met de scholen is hierbij al een begin.
Dragende krachten van de rooms katholieke identiteit stimuleren de directie, jongen ouders en leerkrachten. Dit vraagt van het pastoraal team dat contacten tussen parochie en school in het beleidsplan als prioriteit worden opgenomen. Voor de uitvoering hiervan is het aan te bevelen dat een
pastorale beroepskracht een aantal uren wordt vrijgesteld. Het is gebleken dat wanneer een bepaalde tijd veel aandacht wordt geinvesteerd in de scholen dit zeker vruchten afwerpt.
De inventarisatie van voorbeelden van samenwerking tussen parochie en school die er al zijn, leverde een flinke lijst van activiteiten op. Varierend van `klassenbezoek bij sacramentenvoorbereiding' tot `de leerkrachten uitnodigen voor een ontmoeting met aansluitend een maaltijd'.

Naast het taakveldoverleg Leren kent het bisdom Rotterdam ook het taakveldoverleg Pastoraat, Vieren, Dienen en Jongerenpastoraat. In dit overleg worden de betreffende portefeuillehouders uit de verschillende pastorale teams samengebracht en komen zij tot uitwisseling over en verdieping van hun
taakveld.