Meer en makkelijk afval scheiden in Haarlem


* 13 april 2016

De gemeente Haarlem zet de komende jaren in op betere afvalscheiding. Met een ambitieus maar haalbaar plan speelt de gemeente in op de veranderende betekenis van afval. Veel `afval' is namelijk te gebruiken als grondstof. Hergebruik van grondstoffen is essentieel in een circulaire economie.

De gemeente Haarlem loopt achter met het scheiden van grondstoffen in vergelijking met andere grote steden. Om die achterstand in te lopen en de voldoen aan de landelijke doelstelling, is het Strategisch Plan Afvalscheiding (SPA) opgesteld dat verschillende ambitieniveaus kent. Wethouder
Duurzaamheid Sikkema: "Dit plan levert een belangrijke bijdrage aan onze duurzaamheidsdoelen. Het college kiest voor het hoogste ambitieniveau. We willen het mensen zo makkelijk mogelijk maken om hun grondstoffen dichtbij huis te scheiden."

Behalve het mensen zo makkelijk mogelijk maken om afval gescheiden in te zamelen, is het belangrijk dat mensen bewust worden van het belang van afvalscheiding. Via bestaande netwerken en organisaties, afvalcoaches en campagnes moeten Haarlemmers gestimuleerd worden hun afval te scheiden.

Samen naar een circulair Haarlem

Een betere afvalscheiding in Haarlem is een eerste concrete stap in de ambitie naar een circulaire economie. Bewoners, bedrijven en de gemeente starten met de omslag naar een duurzame economie. Een economie waarin productie zoveel mogelijk lokaal is en afval en energie her te gebruiken zijn.

Vervolg

Het college ziet het hoogste ambitieniveau als haalbaar en vraagt de raad nu om een voorkeur uit te spreken.