De welwillenden, lezing en toneelvoorstelling

13apr2016

15.30 - 22.00

De welwillenden, lezing en toneelvoorstelling

Toneelgroep Amsterdam, met inleiding in Academische Club

13apr2016 15.30 - 22.00

Evenement

Op woensdag 13 april kunt u de nieuwe productie van Toneelgroep Amsterdam 'De welwillenden' bijwonen in de Stadsschouwburg in Amsterdam, voorafgegaan door een inleiding in de Academische Club door Ad van Liempt.

Er geldt een speciaal tarief van 25 euro voor 1e rang kaarten. Guy Cassiers regisseert, de hoofdrol is in handen van Hans Kesting. De voorstelling is gebaseerd op de in 2006 verschenen roman van Jonathan Littell over de jodenvervolging, waarbij het schokkende verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van een dader. De voorstelling gaat 10 april in Amsterdamse premiere.

Programma woensdag 13 april

* 15.30 - 16.30 uur - inleiding door Ad van Liempt * 16.30 - 17.30 uur - diner (facultatief)

* 18.15 uur - aanvang inleiding dramaturg en voorstelling Stadsschouwburg Amsterdam, Leidseplein 26. * 19.00 uur - start voorstelling (duur naar verwachting ca. 3 uur)

Toelichting op het programma

Inleiding in Academische Club

De voorstelling wordt voorafgegaan door een inleiding in de Amsterdamse Academische Club door Ad van Liempt.

Ad van Liempt is journalist en historicus, hij was hoofd- en eindredacteur van NOVA en hoofd geschiedenisafdeling van de NPS, hij was initiatiefnemer van het programma Andere Tijden en werkte mee aan diverse historische televisieprogramma`s. Van Liempt schreef diverse boeken, o.a. over de Indonesische kwestie, de Justitiecrisis van 1998 en over de betaalde jodenjacht in Nederland tijdens de tweede wereldoorlog (Kopgeld). In 2009 schreef hij het boek bij de tv-serie De Oorlog, en in 2013 bij de serie Na de Bevrijding. In 2015 verscheen van zijn hand `Aan de Maliebaan' - een boek over de gebeurtenissen rond deze fameuze Utrechtse allee tijdens de Twwede Wereldoorlog. Van Liempt werd onderscheiden met een Beeld en Geluid Award en de ere zilveren Nipkowschijf voor zijn gehele televisiewerk. In 2011 ontving hij een eredoctoraat van de UvA.

Maaltijd

Vervolgens is er gelegenheid om in de Academische Club een traditionele clubschotel te eten: een buffetmaaltijd voor 15 euro (leden ontvangen 15% korting).

Vervolg in Stadsschouwburg, inleiding dramaturg

In de Stadssschouwburg wordt de voorstelling voorafgegaan door een inleiding door de dramaturg van Toneelgroep Amsterdam.

Over `De welwillenden` van Jonathan Littell

Bij zijn verschijnen in 2006 werd de vuistdikke roman van Jonathan Littell over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog tegelijk bekroond en bekritiseerd. Het schokkende van De welwillenden is dat het verteld wordt vanuit het standpunt van een dader, SS-officier Max Aue. Die toont zich een bureaucraat in hart en nieren. Aue gebruikt woorden die zozeer afstaan van zijn gruwelijke praktijk dat hij er zelf zo min mogelijk afgrijzen bij voelt. Littell laat ons zien dat het Derde Rijk niet buitenmatig bevolkt was met monsters of perverten, maar met gewone burgers, die door het nationaalsocialisme collectief opschoven in de richting van de totale waanzin.

De theaterbewerking concentreert zich op Aues verblijf in Kiev, Stalingrad en Berlijn. Iedere stad is een stap dichter bij de totale apocalyps.

De welwillenden gaat de confrontatie aan met de donkerste kant van het menselijk gedrag: het nazistische gedachtengoed en de vernietiging van de Joden. Hoe heeft dit in het hart van Europa kunnen gebeuren? Welke politieke, ideologische, psychologische en sociale veranderingen hebben dit geweld doen ontstaan en zijn gang laten gaan? De wankele politieke basis van Europa en de opkomst van extreemrechtse en xenofobe partijen geven aan dit project een uitzonderlijke urgentie.

Regisseur Guy Cassiers over De welwillenden:

`Het boek van Jonathan Littell toont een man die nauw betrokken is bij het vernietigen van de Joden in Oost-Europa. Het boek staat vol gruwelijke feitelijkheden en nauwelijks te verdragen beschrijvingen. Maar de echte horror zit erin dat je als lezer wordt gedwongen je te identificeren met een beul. Dat zorgt voor veel ongemak, niet in de laatste plaats omdat je voortdurend schrik hebt dat je zelf in die omstandigheden misschien ook de foute keuzes zou maken. Dat schokkende feit maakt dat boek heel belangrijk en is voor mij een van de voornaamste redenen om het te ensceneren.'

Guy Cassiers regisseert een cast van acteurs van TA (o.a. Hans Kesting, Aus Greidanus jr.) en Toneelhuis (o.a. Abke Haring, Kevin Janssens). De welwillenden wordt - na Hamlet vs Hamlet en Maria Stuart - de derde coproductie met het Toneelhuis in Antwerpen.

Voor een compilatie van de theatervoorbeschouwing op De Welwillenden in de serie Wish you were klik hier.

Speciale toegangsprijs en aanmelden

U kunt zich hieronder aanmelden voor de inleiding in de Club, de maaltijd en de toelichting en voorstelling in de grote zaal van de Stadsschouwburg.

Meldt u zich aan via de Academische Club dan kost een eersterangs kaartje 25 euro.

Let op

U ontvangt bericht wanneer u uw toegangskaarten kunt betalen en afhalen bij de kassa van de Stadsschouwburg, tot 30 minuten voor aanvang van de voorstelling.

Aanmelden voor woensdag 13 april

Locatie

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam +31 (0)20 525 1570

AAC

Gepubliceerd door Amsterdamse Academische Club