Nederlandse Ambassade in Athene organiseert Diplohack

Nieuwsbericht | 13-04-2016 | 08:41

Afgelopen weekend vond in Athene de eerste editie van een in Griekenland gehouden Diplohack plaats. Samen met de lokale Impact Hub, en gesteund door de Ambassade van Ierland, organiseerde de Nederlandse Ambassade in Athene dit evenement in het kader van het Europees voorzitterschap.

Diplohack - Ambassade Athene

Tijdens het evenement gingen onder meer journalisten, diplomaten, programmeurs, creatieve denker en enthousiaste burgers met elkaar om tafel met het doel Europese besluitvorming transparanter en toegankelijker te maken voor de gewone burger.

"Samenwerken voor de rechten van de Europese burger"

Het weekend startte vrijdagmiddag 8 april met een speech van Nederlands ambassadeur in Athene Caspar Veldkamp, waarin hij het belang van het onderwerp benadrukte: "Laten we de komende dagen samenwerken voor de rechten van de Europese burger: het recht op informatie, het recht om te begrijpen wat er in de Europese Unie gebeurd." Aansluitend benadrukten vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Griekse overheid het belang van een inzichtelijke en begrijpelijke overheid, en deelden experts hun verhaal over bestaande Griekse initiatieven.

Start Diplohack

Geinspireerd door deze bijdragen pitchten een aantal deelnemers hun idee en werden een zestal teams gevormd. Het "hacken" kon beginnen. Zaterdag stonden de eersten een kwartier voor openingstijd alweer in de startblokken. Onderbroken door speeches van een open data jurist en een professor in ethische vraagstukken, lunch en diner, werkten de teams tot laat in de avond aan hun ideeen.

Zondag was het tijd voor de laatste voorbereidingen voor de afsluitingsceremonie. Ter ondersteuning waren er experts aanwezig die de deelnemers hielpen hun ideeen aan te scherpen. Opnieuw deelden experts hun ervaringen met transparantie en open data in Griekenland, waarna de deelnemers voor een vijfkoppige jury hun ideeen verdedigden.

Winnaar Diplohack

Winnaar van de Diplohack is het team van Androniki Pavlidou. Zij bedachten "Financial Game", dat burgers inzicht geeft in financiele besluitvorming en consumentengedrag in de Europese Unie. Op een speelse wijze worden de gebruikers ingelicht hoe financiele besluiten tot stand komen en welke gevolgen deze met zich meebrengen. Androniki zal deelnemen aan de allereerste Europese Transparency Camp, die zal plaatsvinden in juni in Amsterdam.

Tweede werd het team "Direct Access". Dit team kwam met het idee voor een platform waar Europese burgers makkelijker kunnen vinden welke Europees bekostigde projecten er in de buurt plaatsvinden. Derde werd team "C3", dat een online platform ontwikkelde waar burgers data en informatie kunnen ophalen over gevolgen van de klimaatverandering bij hen in de buurt, en over de acties die zij zelf kunnen nemen om het fenomeen tegen te gaan.

Er kon maar een team eerste worden, echter kunnen de overige deelnemers hun bedachte idee alsnog opgeven op de website van Transparency Camp, en maken daarmee alsnog kans op een toegangskaartje voor deze conferentie.

Ambassadeur Veldkamp was erg tevreden met de uitkomst van de Athene's eerste Diplohack ooit: "Dit event heeft verschillende goede ideeen opgeleverd voor de verbetering van transparantie van Europese besluitvorming. Het is duidelijk dat er veel jong talent rondloopt in Griekenland."

Winnaar Diplohack Athene

Zie ook

* Transparencycamp