Besluit PS nodig voor windpark Hiddum-Houw

Op de Kop van de Afsluitdijk bij het buurtschap Hiddum-Houw kan ruimte komen voor een windmolenpark. Gedeputeerde Staten willen het gebied hiervoor geschikt maken met een Provinciaal Inpassingsplan (PIP), zo stellen zij voor aan Provinciale Staten.

GS geven gehoor aan het besluit dat PS op 17 december 2014 namen. Daarin is de locatie Hiddum-Houw genoemd. Vorig jaar is dit ook vastgelegd in het coalitieakkoord 2015-2019. Toch willen GS hun voornemen eerst aan PS voorleggen, omdat een keus gemaakt moet worden uit twee initiatiefnemers.

Een gezamenlijk initiatief van Nuon en de plaatselijke partners Brouwer en Windpark A7 op deze plek heeft de voorkeur van GS. Het komt het dichtst in de buurt van het PS-besluit uit 2014, omdat het in Hiddum-Houw ligt. Een tweede plan, van het samenwerkingsverband `Meinoar foar de Wyn', valt daarom af, zo adviseren GS. Bovendien levert `Meiinoar foar de wyn' (18 MegaWatt) onvoldoende windvermogen op.

Het initiatief `Nuon en partners' kan wel de benodigde 36 MegaWatt extra leveren. Dit vermogen is nog nodig om uit te komen op de 530,5 MegaWatt die in 2020 in heel Fryslan gerealiseerd moet zijn.

De rest wordt opgewekt door bestaande molens en door het toekomstige Windpark Fryslan in het IJsselmeer (316 MegaWatt), waarvoor het Rijk verantwoordelijk is. Provincies zijn wettelijk verantwoordelijk voor windmolenparken groter dan 5 MegaWatt en kleiner dan 100 MegaWatt.

Planning

Als PS akkoord gaan, worden een provinciaal inpassingsplan en een milieueffectenrapportage (MER) gemaakt. De planning ziet er verder als volgt uit:

Eind 2016/hele jaar 2017: Procedure inpassingsplan en overige benodigde vergunningen

zoals omgevingsvergunning en Natuurbeschermingswet-vergunning

2018: Beroepsprocedure en uitspraak Raad van State

2019: Start bouw

2020: Ingebruikname park