De kleine walvis: Prentenboek van het Jaar 2017

De kleine walvis: Prentenboek van het Jaar 2017

13-04-2016

De kleine walvis, geschreven en geillustreerd door Benji Davies, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017. Naast dit boek werden negen andere prentenboeken gekozen die samen de Prentenboek TopTien van De Nationale Voorleesdagen 2017 (woensdag 25 januari t/m zaterdag 4 februari 2017) vormen.

Auteur: Benji Davies

Benji Davies is een Britse kinderboekenauteur en illustrator. In 2014 won hij met The Storm Whale de Oscar's First Book Prize. Het boek werd in 2015 in het Nederlands vertaald als De kleine walvis door Edward van de Vendel. Voor zijn illustraties in Grandad's Island (Het eiland van opa) won hij in 2015 in de categorie prentenboeken de World Illustration Awards, een prijs die Quentin Blake eerder ook in ontvangst nam.

In De kleine walvis woont Boy samen met zijn vader en zes katten in een vissershuisje. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap... Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen 2017 komt De kleine walvis uit in een mini-editie met gratis app voor EUR 4,95.

De Prentenboek TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2017:

* Berre is bijna jarig - Annemie Berebrouckx (De Eenhoorn)

* Buurman Brombeer - Ciara Flood (De Fontein)

* De kleine walvis - Benji Davies (Luitingh-Sijthoff)

* He, wie zit er op de wc? - Harmen van Straaten (Leopold)

* Het boek zonder tekeningen - B.J. Novak (Terra-Lannoo)

* Klein geitje kan alles - Yvonne Jagtenberg (Leopold)

* Kleine blauwe truck - Alice Schertle (Gottmer)

* Kom uit die kraan! - Tjibbe Veldkamp (Lemniscaat)

* Lente, zomer, herfst, winter - Britta Teckentrup (Veltman

Uitgevers)

* Van wie is die hoed? - Joukje Akveld en The Tjong-Khing

(Gottmer)

Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. De Nationale Voorleesdagen vinden volgend jaar voor de veertiende achtereenvolgende keer plaats.