Nederlands-Duits regeringsoverleg

Nieuwsbericht | 13-04-2016 | 11:45

Op 21 april 2016 vindt in Eindhoven overleg plaats tussen afvaardigingen van de Duitse en Nederlandse regeringen. Dit overleg heeft als doel de reeds zeer intensieve samenwerking verder te versterken en illustreert de hechte band tussen beide landen. Na het regeringsoverleg in 2013 in de Duitse grensplaats Kleef is het de tweede keer dat Nederland en Duitsland op deze manier samenkomen.

Naast minister-president Rutte nemen van Nederlandse zijde minister Koenders van Buitenlandse Zaken, minister Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap deel aan het overleg. Van Duitse zijde zijn dat naast Bondskanselier Merkel, vice-Bondskanselier en minister van Economische Zaken Gabriel, minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier, Kanzleramtsminister of minister voor Bijzondere Opdrachten Altmaier en staatssecretaris Schuette van Onderwijs en Onderzoek.

Nederland en Duitsland hebben als buren van oudsher sterke banden, zowel op politiek, cultureel als economisch vlak. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Het jaarlijkse handelsvolume tussen de beide landen behoort tot de grootste ter wereld. In 2015 bedroeg de wederzijdse handel ruim 168 miljard euro. Daarnaast is Nederland de grootste investeerder in Duitsland. Duitsland neemt de zesde plaats in van investeerders in Nederland.

Het regeringsoverleg staat in het teken van innovatie. Zowel Nederland als Duitsland behoren tot de meest innovatieve economieen van Europa. In beide landen werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden intensief samen aan innovatieve oplossingen. Deze samenwerking is grensoverschrijdend en Nederland en Duitsland trekken hierin nauw met elkaar op.

Een goed voorbeeld van deze grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland is ASML, dat nauw samenwerkt met de Duitse lenzenfabrikant Zeiss. ASML is wereldwijd een van de belangrijkste producenten in lithografiemachines die gebruikt worden voor de productie van microchips. Voor minister-president Rutte en Bondskanselier Merkel begint het programma met een bezoek aan dit bedrijf in Veldhoven.

Parallel hieraan brengen de ministers van Buitenlandse Zaken een bezoek aan de Design Academy Eindhoven. Beide ministers van Economische Zaken zijn te gast bij Philips en de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laten zich informeren bij het onderzoeksinstituut Solliance Solar Research.

Aansluitend aan de bedrijfsbezoeken ontmoeten de bewindspersonen elkaar op de High Tech Campus in Eindhoven, waar zij worden ontvangen door burgemeester Van Gijzel van Eindhoven. Het regeringsoverleg start met bilaterale gesprekken. Hierna spreken minister-president Rutte, Bondskanselier Merkel en de overige aanwezige Nederlandse en Duitse bewindspersonen elkaar tijdens een gezamenlijk werkdiner.

Voorafgaand aan het programma in Eindhoven is Bondskanselier Merkel aanwezig in Middelburg waar zij de International Four Freedoms Award ontvangt uit handen van minister-president Rutte.