Politieagenten uit 30 landen trainen op terrein Airport Weeze

13-04-2016

Nederlandse politie en Marechaussee doen ook mee

Weeze - Op het terrein van luchthaven Weeze zijn op dit moment zo'n 500 mensen betrokken bij een grote internationale oefening: 210 politieagenten uit 30 landen oefenen gedurende twee weken, in het kader van een EU-programma, hun samenwerking in crisissituaties. Hun taak is het om een fictief dorp onder controle te krijgen waar rivaliserende familieclans de dienst uitmaken. Ook de Nederlandse politie en de Koninklijke Marechaussee doen mee.

Met behulp van het project "European Union Police Services Training", gefinancierd door de Europese Commissie, oefenen politie-eenheden uit verschillende landen hun samenwerking in crisissituaties. Dit gebeurt op dit moment op luchthaven Weeze. Op het terrein van het daar gevestigde bedrijf "Training Base Weeze GmbH & Co. KG", wordt sinds 4 april een grote internationale oefening gehouden.

Simone van Buren, woordvoerster voor het project, legt uit: "Er zijn ongeveer 500 mensen bij betrokken, waaronder 210 politiemensen uit 30 verschillende landen. 150 acteurs zorgen ervoor dat het scenario realistisch is: ze spelen journalisten, familieleden, medewerkers - allemaal mensen die wonen en werken in het fictieve dorp "Transfalia". Dit dorp wordt gedomineerd door rivaliserende familieclans en de politie moet voor de openbare orde zorgen. De politiemensen hebben te kampen situaties zoals drugshandel, bankovervallen, brandstichting of ontvoeringen. Aan het begin van de twee weken durende oefening hebben de politiemensen geleerd om het juiste gedrag te vertonen in specifieke situaties - om dit vervolgens in de oefeningen toe te passen. Dit praktische deel duurt 72 uur en simuleert voor de hulpdiensten een situatie onder realistische omstandigheden. De ambtenaren werken in ploegen, organiseren zelf hun werk en zorgen ervoor dat de kerk, de supermarkt, de fabrieken of de school in "Transfalia" veilig zijn."

Voor de deelnemers zijn de omstandigheden op het vliegveld Weeze ideaal: het 38-hectare grote terrein van Training Base Weeze GmbH, het multidisciplinaire opleiding- en oefencentrum, biedt met leegstaande huizen, hele straten en veel open ruimte, de ideale omstandigheden voor de oefening.

"De deelnemers komen uit verschillende landen," zegt Simone van Buren. "Zoals Frankrijk, Italie, Polen, Burkina Faso of Oost-Timor." Dat er ook politieagenten meedoen uit niet-EU-landen, geeft aan de training meerwaarde. Zo wordt de internationale samenwerking nog beter geoefend en de mensen van de niet-EU-landen worden op hetzelfde moment opgeleid. De 72-uurs oefening (uiteraard zonder publiek) duurt nog tot en met donderdag 12:00 uur. De deelnemers zullen vrijdag 15 april weer vertrekken.

In het kort:

* Van 4 tot 15 april 2016 is er een grote internationale politie-oefening van "European Union Police Services Training" op het terrein van de luchthaven Weeze.

* 500 deelnemers uit 30 landen gebruiken de infrastructuur van "Training Base Weeze GmbH & Co. KG"

* Het doel van deze oefening is het verbeteren van de samenwerking in crisissituaties. Daarvoor wordt gedurende 72 uur een noodsituatie onder levensechte omstandigheden gesimuleerd.