Door goede slaap minder last van Parkinson? (Promotie)

woensdag 13 april 2016

Tijd vanaf 10:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus mevrouw MSc. M.M. van Gilst

Promotor(es) prof. dr. B.R. Bloem

Copromotor(es) dr. S. Overeem

Subtitel Sleep benefit in Parkinson's disease

Beschrijving

Veel Parkinsonpatienten hebben last van slaapproblemen, maar slaap kan ook een heel positief effect hebben op de ziekte van Parkinson. Sommige patienten ervaren na een goede nachtrust een opvallende verbetering in de symptomen, terwijl ze dan juist een relatief lange periode geen medicatie hebben ingenomen. Dit fenomeen wordt sleep benefit (slaapprofijt) genoemd.

Merel van Gilst onderzocht sleep benefit op verschillende manieren. Uit een dagboek- en vragenlijstonderzoek bleek dat een derde van de Parkinsonpatienten profiteert van slaap. Toch werd in een vervolgonderzoek, waarin de motoriek van deze patienten werd onderzocht, geen objectieve verbetering gevonden in het bewegen na het slapen.

Uitgebreide interviews gaven meer inzicht in de ervaringen van patienten met sleep benefit. Deze groep bleek heel gevarieerd. Sommige patienten vertelden beter te kunnen lopen of zich beter aan te kunnen kleden, terwijl anderen zich met name mentaal beter voelden. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of sleep benefit ook echt een fysiek effect heeft. Een onderzoeksvoorstel om dit met behulp van videoanalyse te onderzoeken is opgenomen in het proefschrift.

Biografie

Merel van Gilst (1987) studeerde kunstmatige intelligentie (bachelor) en Neurowetenschappen (master) aan de Universiteit Utrecht. Haar promotieonderzoek voerde zij uit bij de afdeling neurologie van het Radboudumc en het Donders Institute for Brain Cognition and Behavior. Momenteel werkt zij als onderzoeker bij de afdeling neurologie van het Radboudumc en Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe.