Voorgenomen reorganisatie bij Unilever, het standpunt van De Unie


Voorgenomen reorganisatie bij Unilever, het standpunt van De Unie

Geplaatst op 15 april 2016
[IMG]
Zoals eind maart al is aangekondigd, hierbij de definitieve door alle partijen goedgekeurde teksten, met betrekking tot het onderhandelingsresultaat cao 2015-2017 voor Unilever.

Zoals gemeld in die brief van eind maart, gaan wij dit resultaat neutraal aan de leden voorleggen. Wij zijn niet geheel tevreden, dan zou er ook sprake zijn geweest van een principe akkoord. Anderzijds moeten wij erkennen dat dit, in dit moeizaam onderhandelingsproces, echt het maximaal
haalbare resultaat was. Het mag ook gezegd worden, dat wij eindelijk na drie jaar vanaf het moment dat wij dat voorstel voor de eerste keer ingediend hadden, de gelijkstelling van AM-ers ten opzichte van het overige cao-personeel hebben kunnen verankeren in de cao. Dit was een vurige wens van
een redelijk deel van onze achterban.
De leden bepalen
Dit is het resultaat dat wij hebben bereikt. Nu bepaal jij, als lid van De Unie, samen met de andere leden of er een akkoord komt voor dit resultaat.

De volledige tekst lees je hier met nog een toevoeging voor artikel 8a lid 9.1 deel II en artikel 17 en 18. De leden hebben inmiddels bericht ontvangen met het verzoek hun stem uit te brengen.

Wil De Unie geen sociaal plan ETS/GCAD?

Wij hebben kennis genomen van communicatie van Unilever binnen de organisatie, waarbij de indruk wordt gewekt dat De Unie en de andere vakorganisaties zomaar weigeren te onderhandelen over een sociaal plan en dat wij gemaakte afspraken afzeggen.

Ik vind het spijtig dat die indruk wordt gewekt. Omdat het gewoon niet klopt. Unilever lijkt niet te beseffen dat dit voorgenomen besluit niet zomaar de zoveelste "kleine reorganisatie" is. Het gaat hier, voor de eerste keer in deze vorm en mate, om het domweg verplaatsen van hoogwaardige en
cruciale banen naar lageloonlanden omwille van, om een ouderwets woord te gebruiken, winst maximalisatie. Als wij dit zomaar accepteren is in onze ogen het hek definitief van de dam en wordt de vraag "wie hier als laatste het licht uitdoet" steeds reeler.

Daarom wil De Unie eerst overtuigd zijn van nut, noodzaak en, daardoor, onvermijdelijkheid van deze reorganisatie. Juridisch/formeel is dit een taak van de COR. De COR is hiermee aan de slag gegaan en begrijpt heel goed hoe de aanpak van deze voorgenomen reorganisatie van cruciaal belang is
voor de toekomst van Unilever in Nederland. Maar wij hebben als vakbond ook een eigen verantwoordelijkheid ten opzichte van onze leden. En tot dusver zijn wij er niet van overtuigd dat deze voorgenomen reorganisatie direct of indirect in het belang zou zijn voor de medewerkers van Unilever.

Zolang wij die overtuiging niet hebben, gaan wij niet met Unilever praten over een sociaal plan. Dit standpunt hebben wij verschillende keren mondeling en schriftelijk kenbaar gemaakt aan Unilever. Wij begrijpen daarom ook niet waarom Unilever blijft communiceren alsof zij dit niet weet.

Vragen?

Heb jij vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht, twijfel niet en deel deze met Rob of met met Marco Vallebella.

Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Geplaatst in: Actueel Nieuws