Onrust over terugroepactie sjoemeldiesels

TV | vr 15 apr 2016

Verslag Tom van 't Einde Redactie Jan Salden

Een half jaar geleden kwam een van de grootste bedrijfsschandalen ooit aan het licht: autobouwer Volkswagen bleek wereldwijd 11 miljoen auto's te hebben uitgerust met sjoemelsoftware.

Die software zorgde er voor dat de wagens in de laboratoriumtest veel minder schadelijke stoffen uitstootten dan in de praktijk. Amerikaanse toezichthouders, politici en milieu-organsiaties reageerden laaiend. Het autoconcern hangt boetes en schadeclaims boven het hoofd die in de vele miljarden kunnen lopen. Daarnaast moeten alle `besmette' auto's - behalve Volkswagens ook Audi's, Seats en Skoda's - worden aangepast.

In Nederland gaat het om zo'n 180.000 auto's die terug moeten naar de dealer voor een herstelactie. Onder betrokken autobezitters is er onrust over deze recall. EenVandaag sprak met tientallen eigenaren van sjoemeldiesels.

Ze vinden onduidelijk wat Volkswagen precies gaat aanpassen en vragen zich af of een software-update mogelijk ten koste gaat van het vermogen van hun auto, of dat de auto meer brandstof gaat verbruiken. Sommige bezitters weigeren om die reden zelfs met hun auto terug te gaan.

EenVandaag gaat langs bij 3 bezitters van een auto met sjoemelsoftware. Zij voelen zich door Volkswagen niet serieus genomen, en zijn bang dat hun auto na de herstelactie minder presteert. In de studio reageert CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Hij wil dat het kabinet de getroffen bezitters te hulp schiet.