Van Marktplaats naar dynamisch aankoopsysteem (DAS)

Van Marktplaats naar dynamisch aankoopsysteem (DAS)

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 15 april 2016- Laatste update: 15 april 2016 09:54 uur

Bent u een toekomstige of huidige leverancier / zzp'er van tijdelijk personeel voor Rijkswaterstaat, dan is onderstaande informatie voor u van belang.

Naar verwachting treedt op 1 juli a.s. de gewijzigde Aanbestedingswet in werking. Al eerder, op 19 april a.s. moet de werkwijze van aanbestedende diensten zo veel mogelijk zijn aangepast aan de aanbestedingsrichtlijn 2014/24/EU. 18 april 2016 is de uiterste datum waarop de richtlijn in de nationale wetgeving van de lidstaten moet zijn geimplementeerd.

Wetswijziging

In verband met de wetswijziging wordt de Marktplaats inhuur adviesdiensten en ProjectTech van Rijkswaterstaat vervangen door een dynamisch aankoopsysteem (DAS). Een DAS is een in de Aanbestedingswet beschreven elektronisch inkoopproces.

Omdat het DAS pas kan worden ingesteld na inwerkingtreding van de Aanbestedingswet, dus na 1 juli 2016, wordt ter overbrugging van die periode de Marktplaats in stand gehouden. De werkwijze voor het plaatsen van opdrachten wordt echter al aangepast aan de regels van het DAS. Dit houdt onder meer in dat de inschrijvingstermijn voor de opdrachten wordt verlengd tot minimaal 10 kalenderdagen. De informatie die van belang is voor het uitbrengen van een offerte vindt u in de offerteaanvragen. Leest u deze daarom zorgvuldig.

Marktplaats

Zodra de wijziging van de Aanbestedingswet in werking is getreden zal Rijkswaterstaat een dynamisch aankoopsysteem (DAS) instellen. De instelling van het DAS wordt aangekondigd via TenderNed. In de aankondiging wordt de informatie opgenomen die u nodig hebt om toelating tot het DAS te vragen. Rijkswaterstaat nodigt u bij deze uit om een toelatingsverzoek in te dienen.

De marktplaats wordt circa een of twee maanden na de instelling van het DAS gesloten, namelijk als alle toelatingsverzoeken zijn behandeld die in de eerste maand na instelling van het DAS zijn ingediend.

Zolang de huidige marktplaats nog in gebruik is, is het mogelijk een verzoek tot toelating in te dienen en, na toelating, in te schrijven op opdrachten die via de Marktplaats worden aanbesteed.