De macht van de lach: op zoek naar de grenzen van de humor - KU Leuven

15 APRIL 16. Hoe ver kan je gaan met humor? Vanaf wanneer is iets niet meer grappig, maar misplaatst? Welke plaats had humor in het (verre) verleden? De alumnivereniging van de Faculteit Letteren belicht humor in verschillende culturen en tijdvakken, vanuit de vele disciplines aan de faculteit. Daarnaast laat zij zes experts aan het woord die dagelijks met humor te maken hebben, van cartoonist tot schrijver of journalist.

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo deden de discussie over de grenzen van humor weer hoog oplaaien. Sommige cartoonisten of schrijvers denken sindsdien wel twee keer na voor ze iets publiceren of ze zoeken net bewust de grens op van wat kan of wat `erover' is. Maar waar bevindt die grens zich? En wie of wat bepaalt waar deze grens ligt? Is het tijdsgebonden, cultureel bepaald? De koepel van de alumniverenigingen Letteren brengt zes experts samen die dagelijks te maken hebben met humor en zijn grenzen: Jan Hautekiet gaat in debat met cartoonisten GAL en Fritz Van den Heuvel, schrijvers Brigitte Raskin en Luuk Gruwez, journalist Joel De Ceulaer en academicus Freek Van de Velde.

Naast dit debat staat ook de zesde editie van het alumnitijdschrift `Uit het Erasmushuis' in het teken van de humor en zijn grenzen. Onder de titel `De macht van de lach' bundelt Alumni Letteren bijdragen van experts zoals Hugo Matthysen, Urbanus, Bart Verschafffel, Kurt Feyaerts of Jan Hautekiet: `Sommige dingen zijn wetenschappelijk niet te definieren. Gelukkig maar. Humor is zo een domein, waar zowel aan de kant van de zender als van de ontvanger talloze culturele en sociologische factoren bepalen of de vonk tussen beiden overslaat. Niet te overzien hoeveel criteria daarin meespelen.'

U bent van harte welkom op het debat en de voorstelling van de nieuwe editie van het alumnitijdschrift. Het geheel wordt doorspekt met korte literaire en muzikale intermezzi van onder andere Stefaan van den Bremt, Willy Martin en Droge Piet (slam poet Pieter Cools).

Praktisch:

23 april 2016, 14.00 -16.00

Mgr. Senciegebouw MSI 03.18

Erasmusplein 2, Leuven

Contact: Jan Hautekiet, voorzitter Alumnivereniging Letteren Leuven