Cider: het zomerdrankje van 2016

vrijdag 15 april 2016 11:02

Dit is een origineel bericht van Appels en Peren

Appels en Peren, de nieuwe en enige speciaalzaak in cider in Amsterdam voorspelt het: cider wordt het zomerdrankje van 2016. Wie denkt dat het hier gaat om een gevalletje: 'Wij van WC-eend adviseren WC-eend,' heeft het mis. Het drankje is werkelijk bezig met een opmars, zo blijkt uit de populariteit in Amerika, Engeland en Scandinavie.

Cidermarkt groeit hard

In Engeland werd al langer cider gedronken. Maar terwijl dit in het verleden vaak industriele ciders waren, is er laatste vijf jaar meer vraag naar farmciders. Ciders recht uit de boomgaard. Op traditionele wijze gemaakt van echt appelsap. Ook in de VS is de zogenoemde 'hard' cider aan een opkomst bezig. Volgens Stella Artois is de verkoop in Noord-Amerika de afgelopen drie jaar zelfs verdubbeld. Niet voor niets heeft ook Heineken hun eigen ciderdrank 'Jillz' in de supermarkt liggen. Volgens Rene van der Wal, eigenaar van Appels en Peren is dit een teken van de populariteit: "Heineken heeft verschillende cidermerken in de markt overgenomen en investeert in deze cidermerken omdat het een groei in de vraag ziet." Rene vindt het mooi dat Heineken met haar merken de bekendheid van cider doet toenemen, maar benadrukt dat de ciders van Appels en Peren niet te vergelijken zijn met industriele ciders. Samen met zijn vrouw Heleen koopt hij voornamelijk ambachtelijke ciders van kleine en middelgrote cidermakers in Engeland, Frankrijk en Nederland in. "Onze winkel is ontstaan vanuit onze passie voor een eerlijk product. De ciders die wij inkopen zijn ambachtelijk geproduceerd, gemaakt van puur sap."

Waar komt de populariteit vandaan?

Die puurheid van het product is waar veel mensen naar op zoek zijn volgens Rene van Appels en Peren. "De laatste jaren zien we dat mensen de ambachtelijk gemaakte foodproducten weer waarderen. Kijk maar naar het succes van de foodfestivals. We willen weer weten waar ons eten en drinken vandaan komt en waar het van gemaakt wordt. Onze ciders zijn gemaakt van puur appelsap zonder toevoegingen en veel van de soorten kopen we direct in bij de boomgaard. Transparanter kan het niet." Een andere reden voor de populariteit ligt volgens Rene in de toename van variatie in smaken. "De laatste jaren is er ook bij de traditionele ciderproducenten een ware vernieuwing gaande. Zo worden er meer ciders gemaakt die gemaakt worden van maar een of twee appelsoorten, dat zorgt voor een toegankelijke smaak. Maar ook worden er vaker fruitsappen als framboos en kersen toegevoegd en zijn er andere manieren om te gisten. Zo ontstaat er steeds meer varieteit in de smaak. Cider is er dus echt voor iedereen. Of je nu van zoet, fris of droog houdt, van verfijnd of robuust. Er zijn ciders met maar 3% alcohol, maar er zijn ook stevige van wel 12% alcohol."

Vier de zomer met cider

Grote kans dus, dat cider het zomerdrankje van 2016 wordt. Door het relatief lage alcohol percentage is het in elk geval een ideale keuze om ieder moment te vieren. Van een ontspannen zomermiddag in het park met vrienden, tot een vaartochtje over de grachten of gewoon gezellig op het terras. Wil je het liefst genieten van een pure, ambachtelijk gemaakte cider of poire? Dan moet je bij Appels en Peren in Amsterdam zijn. Deze specialist in ambachtelijke ciders levert zowel aan consumenten als aan horeca. Appels en Peren: www.cider.amsterdam, Paardenstraat 7, Amsterdam.

*

*

*

*