Opruimactie Schone Maas in Eijsden levert 5 kuub afval op

Opruimactie Schone Maas in Eijsden levert 5 kuub afval op

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 15 april 2016- Laatste update: 15 april 2016 11:51 uur

De zwerfvuilactie die Rijkswaterstaat, nv de Scheepvaart, Contrat de Rivieres en de gemeente Eijsden-Margraten op donderdag 14 april hebben gehouden langs de oevers van de Maas in Eijsden, heeft 5 kuub afval (zo'n 110 vuilniszakken) opgeleverd. Het afval dat tijdens deze actie bijeen is geraapt, bestond voornamelijk uit plastic.

Opruimactie van zwerfafval langs de oevers van de Maas in Eijsden.

Een schone Maas en schone Maasoevers zijn van groot belang voor mensen, dieren en planten. Als het zwerfvuil niet opgeruimd wordt, stroomt het uiteindelijk richting zee en veroorzaakt de bekende `plastic soep': de grote drijvende eilanden van plastics in de oceanen.

Plastic soep

Op de oevers, in de uiterwaarden en bij stuwen en sluizen van de Maas ligt na elke hoogwaterperiode veel zwerfafval. Rijkswaterstaat, nv De Scheepvaart, Contrat de Rivieres en de gemeente Eijsden-Margraten hebben in het kader van het project Schone Maas de handen ineen geslagen om zodoende een bijdrage tegen de plastic soep te leveren.

Grensoverschrijdend project

Bijzonder aan deze actie is dat het grensoverschrijdend was; er werd op Belgisch en Nederlands grondgebied opgeruimd in samenwerking met Vlaamse en Waalse collega's. In totaal gingen er zo'n 50 vrijwilligers aan de slag vanaf `t `Belgische eiland' bij het meetponton van Rijkswaterstaat tot aan de monding van de Voer bij Kasteel Eijsden.

Schone Maas: nog meer acties

Het doel van het project Schone Maas is een zo gecooerdineerd mogelijke aanpak van zwerfvuilopruimacties, zodat - uiteindelijk - over de hele lengte van de Maas de oevers worden opgeruimd. Daarbij probeert het project ook mensen meer bewust te maken van de effecten van het achteloos weggooien van afval. Het project Schone Maas gaat daarnaast de uitdaging aan om het aandeel plastic soep dat afkomstig is uit deze rivier te verminderen. In Limburg zijn alle Maasgemeenten aan boord. En goed voorbeeld doet volgen: ook in andere provincies en andere rivierengebieden in Nederland gaan steeds meer partijen samenwerken om het gestelde doel te bereiken. Alle Limburgse en Brabantse opruimacties worden aangekondigd op de website Schone Maas.