Rijksmuseum toont buitencollectie

15 april 2016 - 12:37

De Rijksmuseumtuinen zijn klaar voor het zomerseizoen. Nieuw zijn twee 18de-eeuwse buitenbeelden en een Haarlems tuinhuis. Na een grondige restauratie krijgen zij een permanente plaats in de gratis toegankelijke tuinen. Vanaf 16 april starten er speciale rondleidingen door de groene buitenzaal over de flora, de historische bouwfragmenten en kunstwerken.

Rondleidingen, beelden en bloemenpracht

`Kinderkens' van Van Baurscheit

Nieuw in de buitencollectie zijn twee vroeg 18de-eeuwse zandstenen `kinderkens' van Antwerpse beeldhouwer Jan Pieter van Baurscheit de Oude (1669-1728) die na langdurige restauratie voor het eerst te zien zijn. De twee kinderkoppels verbeelden de thema's Liefde en Haat. Dit soort allegorieen waren in de tweede helft van de 17de en de eerste helft van de 18de eeuw buitengewoon populair in de tuinensculptuur.

Klok Gorinchemse poort luidt weer

foto3 Klok Gorinchemse Rijksmuseumtuinen. Foto RijksmuseumIn de 17de-eeuwse waterpoort uit Gorinchem luidt vanaf 25 april voor het eerst sinds 130 jaar weer een klok. Naast de restauratie van de wijzerplaten en wijzers, is ook een modern uurwerk geplaatst (aangestuurd door de Atoomklok in Geneve). Een nauwgezet opnieuw afgegoten kopie van het origineel maakt de klok weer speelbaar. De restauratie werd betaald met het geld dat behoorde bij de in 2013 aan Wim Pijbes uitgereikte IJ-prijs en is mede mogelijk gemaakt door de steun van particulieren.

Koffie uit Haarlems tuinhuis

In de 17de-eeuwse waterpoort uit Gorinchem luidt vanaf 25 april voor het eerst sinds 130 jaar weer een klok. Naast de restauratie van de wijzerplaten en wijzers, is ook een modern uurwerk geplaatst (aangestuurd door de Atoomklok in Geneve). Een nauwgezet opnieuw afgegoten kopie van het origineel maakt de klok weer speelbaar. De restauratie werd betaald met het geld dat behoorde bij de in 2013 aan Wim Pijbes uitgereikte IJ-prijs en is mede mogelijk gemaakt door de steun van particulieren.

Rondleiding De tuinen van het Rijksmuseum

foto Rijksmuseumtuinen. Foto Copijn en Timon Jacob PhotographerVan 16 april t/m 22 mei kunnen bezoekers op woensdag en in het weekend deelnemen aan een rondleiding door de tuinen. Een bloemen- en tuinspecialist vertelt over de tulpen met het kleurenpalet van de kimonoschilderijen van George Hendrik Breitner, de monumentale vleugelnootboom en het oorspronkelijke tuinontwerp van de 19de-eeuwse architect Pierre Cuypers. Ook de keuzes voor de inrichting van de huidige tuinen komen aan bod.

De Rijksmuseumtuinen zijn dagelijks vrij toegankelijk van 9-18 uur.