Museumweek met lezing over IJsselkogge in Nieuw Land

4 april 2016

De IJsselkogge staat centraal

IJsselkoggeDe IJsselkogge. Bron Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

Nieuw Land doet mee aan de Nationale Museumweek van 16 t/m 24 april en biedt een exclusief programma aan met de IJsselkogge als thema. Hoogtepunten zijn zeer exclusieve rondleidingen in het conserveringsstation op 17 en 24 april en de lezing over de IJsselkogge op 22 april door Wouter Waldus, maritiem archeoloog bij ADC ArcheoProjecten. Waldus is projectleider en heeft de berging en de lichting van het 15e eeuws wrak, uit de IJssel bij Kampen in februari 2016, aangestuurd. Het wrak wordt momenteel in het tijdelijke conserveringsstation van Batavialand, op het terrein van Nieuw Land, geconserveerd. De rondleidingen bieden een uniek kijkje achter de schermen. Ook is een beknopte tentoonstelling over de IJsselkogge in Nieuw Land te zien en zijn er diverse kinderactiviteiten tijdens de Museumweek.

Wouter Waldus vertelt tijdens zijn lezing op 22 april om 13.30 uur in Nieuw Land over het bijzondere project 'de IJsselkogge'. Onder meer over de uitzonderlijke goede staat van het wrak en over de zeer innovatieve methodes die gebruikt zijn voor de berging en de lichting. De kogge werd samen met nog twee andere kleinere wrakken ontdekt tijdens werkzaamheden in de IJssel voor Ruimte voor de Rivier, het landelijke waterveiligheidsprogramma van Rijkswaterstaat. Er is besloten de wrakken te lichten om de zomerbedverdieping van de IJssel te kunnen uitvoeren. De lezing is gratis toegankelijk voor bezoekers van Nieuw Land en Bataviawerf op vertoon van het entreeticket voor de 22ste. Om zeker te zijn van een plekje, is aanmelden een aanrader. Dit kan via aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl o.v.v. lezing 22 april.

Naast deze lezing worden er op 17 en op 24 april om 13.00 uur en om 14.30 uur zeer exclusieve rondleidingen gegeven in het conserveringsstation. Op 17 april is er een speciaal arrangement incl. koffie en thee. Voor de rondleidingen op 24 april gelden de gereduceerde tarieven van het combinatieticket. Met dit ticket kunnen bezoekers naast de rondleiding Nieuw Land en de Bataviawerf bezoeken. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten op woensdag 20 april. Zij kunnen speuren naar een klein cadeautje in de tentoonstelling 'Ondergronds'. Er kunnen klompjes beschilderd worden en in de weekenden bouwen kinderen zelf een kogge na van LEGO(R) steentjes. Kijk voor alle activiteiten, prijzen en aanmeldmogelijkheden op: www.nationalemuseumweek.nl en www.nieuwlanderfgoed.nl.

IJsselkogge, de tentoonstelling

In Nieuw Land is een beknopte tentoonstelling te zien over de IJsselkogge: hierin wordt informatie gegeven over kogges in het algemeen en in het bijzonder over de IJsselkogge. Naast beeldmateriaal zijn er ook vondsten te bezichtigen, afkomstig uit een kogge die bij Almere is opgegraven. Ook is er een schaalmodel van een kogge te zien, afkomstig uit de collectie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.