Vrijwilligers brengen werkgebied NGO's letterlijk in kaart

13 APRIL 16. Zeven Belgische universiteiten mobiliseren op 16 april vrijwilligers om samen satellietbeelden om te zetten in bruikbare kaarten voor hulpverlening in conflictgebieden of regio's die gevoelig zijn voor natuurrampen of epidemieen.

Kaarten kunnen levens redden. NGO's zoals Artsen Zonder Grenzen of het Rode Kruis werken vaak in gebieden waarvan geen kaarten bestaan. Hun werk wordt daardoor enorm bemoeilijkt. Er bestaan wel satellietbeelden van deze regio's, maar deze laten omzetten in kaarten kost handen vol geld, tenzij vele handen helpen. Op 16 april organiseert het Nationaal Comite voor Geografie een nationale mapathon. Deelnemers bekijken satellietbeelden op zoek naar herkenningspunten zoals straten, huizen, rivieren of bossen. Deze informatie stoppen ze in een open source systeem dat van de ingevoerde informatie een kaart maakt.

De mapathon van 16 april staat in het teken van malariabestrijding in Swaziland. Goede kaarten van deze regio zijn onontbeerlijk om de strijd tegen malaria er zo efficient mogelijk aan te pakken. De vrijwilligers werken zo mee aan het Missing Maps-project van Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis. Het project rekruteert overal ter wereld vrijwilligers om gebieden in kaart te brengen waar de kans op natuurrampen, epidemieen of conflicten het grootst is.

Zeven Belgische universiteiten nemen deel aan de mapathon: Brussel, Gent, Leuven, Louvain-la-Neuve, Luik en Namen. In Leuven worden een 50-tal deelnemers verwacht, wie nog wil deelnemen kan zich inschrijven via http://ees.kuleuven.be/geography/mapathon/index.html.

Meer informatie over het Missing Maps-project op http://www.missingmaps.org/.

U bent van harte welkom op deze mapathon!

Praktisch:

16 april 2016, 10u-16u

lokaal 200C.PC.D, Celestijnenlaan 200E, Heverlee

Contact: professor Anton Van Rompaey, Afdeling Geografie en Toerisme KU Leuven,