Bussemaker verontrust over complottheorieen in de klas

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker biedt docenten die moeite hebben met leerlingen die geloven in complottheorieen cursussen aan om te leren hoe ze hiermee om moeten gaan. "Je wilt als docent dat leerlingen niet wegkijken, maar in gesprek blijven gaan. Het is niet altijd even makkelijk om te weten hoe je dat doel bereikt."

De minister van Onderwijs zegt vanavond in het televisieprogramma EenVandaag al honderden aanmeldingen van docenten voor deze cursus te hebben ontvangen.

De minister schrikt van de verhalen dat er steeds meer leerlingen zijn die geloven in complottheorieen en bijvoorbeeld denken dat de aanslagen in Parijs een verzinsel zijn. "Dan denk ik zelf, hoe kan dit?" Bussemaker wil bewust niet voorschrijven hoe docenten met complottheorieen om moeten gaan, maar handvaten bieden aan docenten die behoefte hebben om hierin ondersteund te worden. "Ik wil ervoor zorgen dat er ruimte is om de discussie te voeren door bijvoorbeeld `burgerschap' op te nemen in het curriculum." Ook denkt de minister aan bijscholingsdagen, een meldpunt en biedt ze dus cursussen aan.

EenVandaag besteedt vanavond aandacht aan het groeiende probleem van complottheorieen in de klas en spreekt hierin naast de minister onder andere een docent uit 4 Havo en de Franse deskundige Rudi Reichstadt.